Washington zenuwachtig voor Onafhankelijkheidsdag

De mislukte terreuraanslagen van Londen en Glasgow hebben de Amerikaanse overheid zenuwachtig gemaakt. In de periode rond de Onafhankelijkheidsdag van 4 juli staat het land voor een van de grootste pieken in het reizigersverkeer van het jaar. Meer dan 41 miljoen Amerikanen nemen deze week het vliegtuig. Een onmiddellijk gelaste verscherpte controle rondom luchthavens, stations en busterminals moet de burger een gevoel van veiligheid geven. Maar de Verenigde Staten maken zich ook zorgen over mogelijke andere gruwelscenario's: hoe moeten aanslagen op cruiseschepen, zeehavens, industriegebieden en dichtbevolkte agglomeraties voorkomen worden, waar duizenden slachtoffers kunnen vallen?

(belga) Het terreurnetwerk heeft de mogelijkheid zijn strategieën steeds aan te passen, luidt het in een analyse van het op terrorisme gespecialiseerde private IntelCenters van maandag. Om die reden wijst veel erop dat binnenkort bomauto's en zelfmoordaanslagen kunnen gemengd worden in nooit eerder vertoonde gedaantes zoals bij de aanslagen van 11 september 200. Daarom moeten ook landen die tot nog toe niet betrokken waren bij aanslagen, zich voorbereiden.

De vier favoriete doelwitten van terroristen zijn tot op heden publieke plaatsen met veel mensen, instellingen van de overheid, politie en leger en buitenlandse burgers en toeristen. Op de vijfde plaats staan installaties van de olie-industrie. "Een meerderheid van aanslagen in de toekomst zal waarschijnlijk tegelijkertijd verschillende doelwitten treffen", luidt het.

Kippenveleffect

Twee gruwelscenario's veroorzaakten in de Verenigde Staten een bijzonder kippenveleffect. "De twee gevaarlijkste mijlen van Amerika" liggen op het traject van New Jersey in de stad New York, schrijft het Amerikaans wetenschappelijk weekblad Discover. In het verzorgingsgebied liggen de luchthaven van Newark, een krachtcentrale, gas- en oliepijpleidingen, chemische bedrijven en passagiers- en vrachtlijnen. Volgens ramingen van Amerikaanse milieubewegingen kan een aanslag met de omvang van 11 september voor twaalf miljoen mensen in een straal van 20 kilometer een dodelijk gevaar inhouden.

De Rand Corporation, een gerenommeerde Californische denktank, heeft het scenario voor een mega-aanslag op de grootste haven van de Verenigde Staten in Long Beach ten zuiden van Los Angeles nagegaan. Zouden bijvoorbeeld terroristen erin slagen een container met nucleaire springstof de haven binnen te smokkelen en daar laten exploderen, zouden tot 60.000 mensen onmiddellijk sterven. Uit de dichtbevolkte omgeving zouden dan zes miljoen mensen in veiligheid gebracht moeten worden. Zelfs een terreuraanslag met vliegtuigen of met springstoffen geladen vrachtschepen op de haven zou verschrikkelijke gevolgen hebben. De raffinaderijen van Long Beach produceren ongeveer een derde van de brandstof voor de westkust van de Verenigde Staten. Bovendien wordt in Long Beach circa 30 procent van alle Amerikaanse import vanuit zee afgehandeld.

Terroristen zijn vandaag niet alleen lid van Al Qaeda, zei de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Michael Chertoff. Ze zijn vaak afleggertjes van Al Qaeda, sympathisanten of gewoon ingezetenen. De Verenigde Staten zien ook met groeiende zorg, hoe steeds meer Europeanen naar Azië trekken voor een opleiding in de trainingskampen en dan terugkomen, om in Europa aanslagen te plegen of naar de Verenigde Staten vliegen. "Afgelopen jaar is Europa een bijzonder gevaarlijk platform geworden", zei Chertoff. Daarom moeten de Verenigde Staten hun veiligheidsvoorzieningen voor het reizigersverkeer vanuit Europa strenger controleren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud