Waterstand in Oost-Europa blijft kritiek

(belga) - De hoge waterstand in het zuidoosten van Europa blijft dramatisch. De situatie is nog steeds het meest kritiek in Roemenië. In de gebieden langs de Donau in het zuiden en zuidoosten van het land werden vrijdag sterk beschadigde dijken verstevigd om breuken te verhinderen.

De waterstand in Roemenië is vrijdag verder gestegen. Hoewel de autoriteiten het gebied rond de Donau nog niet veilig hebben verklaard, keren veel bewoners op eigen risico terug naar hun huizen. De Roemeense minister van Binnenlandse Zaken, Vasile Blaga, heeft de bewoners gewaarschuwd dat de dijken elk ogenblik kunnen breken. Officieel zijn er in Roemenië 6.000 mensen op de vlucht voor het water.

In het westen van Bulgarije hebben meer dan 2.000 mensen het Roma-stadsdeel van Widin verlaten uit angst voor een nieuwe overstroming van de Donau. Ze hebben onderdak gezocht bij familie of vrienden in zuidelijker gelegen delen van Bulgarije. In het Donaugebied in Bulgarije blijft de noodtoestand van kracht. In de stad Lom heeft vrijdag een dijk niet kunnen standhouden onder de druk van het water. Het water van de rivier overspoelde de treinsporen van het station.

In Hongarije is een deel van de oostelijke stad Csongrad geëvacueerd. Er was een lek in de dijk van de rivier Körös waardoor 500 mensen hun huizen moesten verlaten. Voorts werden 12.000 dieren in veiligheid gebracht.

De dijken van de Donau in Oost-Europa zijn oud en niet bestand tegen het overvloedige smeltwater afkomstig uit centraal Europa.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud