'Wederopbouw Irak kost tientallen miljarden dollar'

(belga) - 'De wederopbouw van Irak zal tientallen miljarden dollar kosten en 45 landen hebben zich al geëngageerd om een financiële bijdrage te leveren'. Dat heeft Paul Bremer, de Amerikaanse bestuurder in Irak, bekendgemaakt in een interview met de Washington Post. De schatting komt er net nadat het budgettair bureau van het Amerikaans Congres heeft aangekondigd dat het Amerikaanse begrotingstekort in 2004 een recordbedrag van 480 miljard dollar bereikt.

'De volledige herstelling van het elektriciteitsnetwerk zal twee miljard dollar kosten, de herstelling van de waterdistributie kost 16 miljard en zal vier jaar duren', zegt Bremer. Naast de kosten voor de wederopbouw slorpt de militaire operatie in Irak maandelijks ongeveer 4 miljard dollar van het Amerikaanse budget op, zeggen experts.

De Washington Post citeert een anonieme verantwoordelijke binnen het State Departement die zegt dat het Witte Huis aan het Congres een 'enorm' supplementair budget moet vragen. Volgens andere verantwoordelijken is een 'dringende injectie' een andere optie om de kassa van het voorlopig regime in Irak te spijzen.

Volgens Bremer is er een 'intensieve dialoog' bezig met de Iraakse overgangsregering, over de openstelling van het land voor externe investeringen, die de heropbouw mee kunnen financieren. Volgens de Amerikaanse bestuurder 'hebben 45 landen al financiële middelen beloofd voor de heropbouw'. Meer details gaf Bremer niet.

Verschillende landen stellen zich terughoudend op tegenover een militaire of financiële bijdrage als de Verenigde Naties geen belangrijkere rol krijgen in Irak. Bremer liet tegenover de Washington Post echter verstaan dat hij tegen een dergelijke evolutie is. 'Welke verbeteringen zijn er op het terrein merkbaar als de VN belast wordt met de heropbouw?', vraagt hij zich af.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud