Weer massastaking in Griekenland

In de haven van Piraeus blijven de ferry's aan de kade (Foto AFP) ©AFP

In het centrum van Athene zijn donderdag meer dan 50.000 mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de bezuinigingsplannen van premier George Papandreou. Voor de tweede keer deze maand ligt het openbare leven in Griekenland lam.

(belga/tijd) - Meer dan een miljoen mensen zouden het werk hebben neergelegd. Veel overheidsinstellingen en scholen zijn gesloten. Vuilnismannen en medewerkers van de belastingdienst hebben het werk al enkele dagen geleden neergelegd.

In Athene zijn enkele tientallen jongeren slaags geraakt met de politie. Een groepje gemaskerde jongeren mengde zich onder de manifestanten en gooide onder meer een molotovcocktail naar de ordediensten, die daarop traangas inzetten.

Het protest van donderdag is gericht tegen de draconische besparingsmaatregelen die de socialistische meerderheid in Griekenland vrijdag goedkeurde. Onder de betogers bevonden zich ook een vijftigtal politieagenten en zowat tweehonderd brandweerlui in uniform. Heel wat mensen die langs de kant stonden langs het parcours van de manifestanten applaudisseerden.

Het buitensporige tekort op de Griekse overheidsbegroting bedraagt bijna 13 procent van het bruto binnenlands product (bbp), ofwel de som van alle goederen en diensten die in het land worden geproduceerd. Papandreou wil dat door flink te bezuinigen terugdringen tot 8,7 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud