Wereld reageert lauw op aantreden Benedictus XVI

(tijd) - De internationale reacties op de verkiezing van Joseph Ratzinger tot paus waren positief. Maar van echt enthousiaste reacties was weinig sprake. Veel wereldleiders wijzen op de uitdagingen die Benedictus XVI wachten.

Het is geen verrassing dat de warmste reactie uit Rome zelf kwam. De Italiaanse premier, Silvio Berlusconi, verwelkomde 'devoot' de verkiezing van de nieuwe paus. 'In deze belangrijke tijd voor het christendom en voor de hele wereld, wens ik Uwe Heiligheid een vruchtbaar apostolaat toe', schreef Berlusconi in een brief.

Ook de rest van de Italiaanse politieke wereld stuurde Benedictus XVI telegrammen met gelukwensen. Alleen de extreem linkse Radicalen weigerden het spel mee te spelen. 'Dat de Heilige Geest ons moge beschermen', schreef partijleider Daniele Capezzone. De Radicalen waren woedend na Ratzingers veroordeling maandag van onder meer het marxisme.

Net om dergelijke uitspraken ziet de aartsconservatieve orde Opus Dei de komst van Benedictus XVI helemaal zitten. 'De nieuwe paus gaat de missionering buiten en binnen de Kerk nieuw leven inblazen', zei Josep Ignasi Saranyana, de theoloog van Opus Dei. Daarom moet de Kerk volgens Saranyana ook optreden 'in landen waar men Christus niet kent'. Maar ook de westerse wereld moet opnieuw worden geëvangeliseerd, zei hij nog. Johannes Paulus II had een uitstekende relatie met Opus Dei.

Elders bleven de reacties positief maar veel enthousiasme was niet te bespeuren. De Verenigde Staten zeiden te hopen op een vruchtbare samenwerking om de 'menselijke waardigheid te bevorderen'. Ook de Franse president, Jacques Chirac, verwees naar de samenwerking met het Vaticaan.

De Belgische premier, Guy Verhofstadt, feliciteerde de opvolger van Johannes Paulus II in een telegram. 'Paus Benedictus XVI wacht de moeilijke opdracht de juiste antwoorden te vinden op de vragen naar zingeving waarmee de samenleving in de 21ste eeuw wordt geconfronteerd', schreef Verhofstadt.

Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, prees de 'enorme ervaring' van de nieuwe paus. Volgens Annan deelt Ratzinger de doelstellingen van de VN inzake vrede, sociale gerechtigheid en godsdienstvrijheid. Toch liet ook de VN-baas het niet na te verwijzen naar de uitdagingen voor de katholieke kerk: 'Ik wens de paus alle sterkte en moed toe in zijn geweldige verantwoordelijkheden.'

De Poolse ex-president Lech Walesa noemt de keuze voor Ratzinger 'een goede keuze'. Walesa was een vertrouweling van Johannes Paulus II. Beiden bestreden jarenlang het communistische regime in Polen. Volgens Walesa gaat Benedictus XVI de missie van Johannes Paulus II voortzetten. Toch heeft de Poolse ex-leider vragen bij Ratzingers leeftijd. 'Hij is nogal oud en ik weet niet hoe hij het hoofd zal bieden aan zijn taak', zei Walesa. Ratzinger is 78 jaar oud.

23055171

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud