Advertentie

Wereldwijd 2.390 executies in 2008

Opgehangen drugtrafikanten in de Iraanse stad Qom (Foto AFP) ©AFP

In 2008 werden wereldwijd 2.390 terdoodveroordeelden geëxecuteerd, zo blijkt uit cijfers van Amnesty International. Opvallend is dat China verantwoordelijk is voor bijna driekwart (72 procent) van de executies.

(belga) - Uit het rapport 'Doodstraffen en executies in 2008' blijkt dat er tussen januari en december van dat jaar wereldwijd 2.390 mensen geëxecuteerd werden in 25 landen. Minstens 8.864 mensen in 52 verschillende landen werden ter dood veroordeeld.

De meeste executies werden uitgevoerd in Azië, waar elf landen nog altijd vasthouden aan de doodstraf. China is onmiskenbaar de koploper. In 2008 executeerde het land minstens 1.718 mensen, maar het werkelijke cijfer ligt waarschijnlijk nog veel hoger omdat statistieken over de doodstraf en executies er staatsgeheim zijn.

In het Midden-Oosten en Noord-Afrika vonden minstens 508 executies plaats. Zo werden in Iran door steniging en ophanging minstens 346 mensen, van wie 8 minderjarigen, ter dood gebracht. In Saoedi-Arabië werden minstens 102 mensen geëxecuteerd.

Wit-Rusland is dan weer het enige land in Europa dat de doodstraf nog uitvoert. Het land voerde in 2008 vier executies uit. De doodstraf wordt er meestal voltrokken door een nekschot.

Voorts werd in Liberia de doodstraf opnieuw ingevoerd voor misdaden als diefstal, terrorisme en gijzeling. Ook op het Caraïbische eiland Saint Kitts en Nevis werden executies uitgevoerd. Het is voor het eerst sinds 2003 dat een Amerikaans land, buiten de VS, daartoe overgaat.

Positieve punten

Toch ziet Amnesty International ook positieve punten, want in 2008 hebben slechts 25 van de 59 landen die vasthouden aan de doodstraf ook werkelijk executies uitgevoerd.

Oezbekistan en Argentinië schaften de doodstraf af. "Het goede nieuws is dat slechts een klein aantal landen nog executies uitvoert. Dat bewijst dat we op weg zijn naar een doodstrafvrije wereld, " zegt Amnesty-woordvoerster Lore Van Welden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud