Wereldwijd gebruik van landmijnen laatste vijf jaar sterk gedaald

(belga) - Het wereldwijde gebruik van landmijnen is de laatste jaren sterk gedaald. Het aantal landen waarvan bewezen is dat ze landmijnen of antipersoonsmijnen gebruiken van vijftien in 1999 tot vier in 2003. Tegenwoordig maken landmijnen jaarlijks naar schatting 15.000 tot 20.000 slachtoffers, tegenover 26.000 in de jaren 90. Dat blijkt uit het Landmine Monitor Report 2004 dat dinsdag door Handicap International en de organisatie ICBL (International Campaign To Ban Landmines) werd voorgesteld in Brussel.

'We winnen de oorlog tegen de landmijnen. De laatste vijf jaar hebben we een enorme vooruitgang geboekt in onze strijd', stelde Stephen Goose van Human Rights Watch die het rapport dinsdag voorstelde samen met ICBL-ambassadrice en Nobelprijswinnares Jody Williams.

In totaal hebben 143 landen het Verdrag op het Verbod op Landmijnen, dat van kracht ging in 1999, geratificeerd. Negen andere landen hebben het verdrag ondertekend, maar zijn nog niet toegetreden. Sinds 1999 werd 1.100 vierkante kilometer grond ontmijnd en werden 62 miljoen opgeslagen antipersoonsmijnen vernietigd. Toch hebben 42 landen, onder wie Rusland, China en de Verenigde Staten, het verdrag nog steeds niet geratificeerd.

De voorstelling van het Landmine Monitor Report gaat symbolisch enkele dagen vooraf aan een internationale bijeenkomst over landmijnen in Naïrobi (Kenia) op 29 november. Daar zal het internationale verdrag in detail worden geëvalueerd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud