Werkgever mag job weigeren aan rokers

Volgens de Europese Commissie mag een werkgever een job weigeren aan een roker en is hierbij geen sprake van discriminatie. Dat bericht de Financial Times zaterdag.

(belga) Een job weigeren aan een roker enkel en alleen omdat hij rookt "valt niet onder de Europese wetgeving tegen discriminatie", verklaarde Katharina von Schnurbein, woordvoerster van Europees Commissaris voor Werk en Sociale Zaken Vladimir Spidla, aan de Britse zakenkrant.

De vraag was opgeworpen door het Britse Europees parlementslid Catherine Stihler. Zij verwees naar een personeelsadvertentie van een Iers callcenter in mei waarin letterlijk stond dat "rokers niet hoefden te solliciteren". Volgens de directeur van het bedrijf zijn rokers anti-sociaal en nemen ze te vaak ziekteverlof. Het personeel van het callcenter werkt in een kleine ruimte en als iemand rookt tijdens de pauze en nadien "stinkend" binnenkomt, is dat ondraaglijk, verklaarde hij op de Ierse radio. Hij noemde roken ook "idioot", gezien alle gezondheidswaarschuwingen waar rokers zich niets van aantrekken. "Rokers bezitten niet het intelligentieniveau waar ik naar op zoek ben", aldus de directeur.

Volgens Europees Commissaris Spidla verbiedt de anti-discriminatiewetgeving "discriminatie op basis van raciale of etnische oorsprong, een handicap, leeftijd, seksuele voorkeur, religie of geloofsovertuiging". Een personeelsadvertentie waarin staat dat sollicitanten niet-rokers dienen te zijn, valt niet onder deze juridische bepalingen, aldus Spidla's woordvoerster.

Ook de Ierse regering zag eerder al geen juridisch obstakel in de advertentie.

De Britse pro-rokersvereniging Forest betreurt de zienswijze van Commissaris Spidla. Ze wijst erop dat hiermee een precedent wordt geschapen. "Wie zal er volgen? Mensen die drinken of die te dik zijn?"

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud