Wesley Clark aan de leiding bij Democratische primaries New Hampshire

(belga) - Bij de levensbelangrijke voorverkiezingen in New Hampshire heeft ex-generaal Wesley Clark een eerste succes geboekt in zijn gooi naar het Witte Huis. In het dorpje Dixville Notch haalde hij de meerderheid van de stemmen, voor John Kerry en John Edwards.

foto belga: Wesley Clark spreekt tijdens een campagnestop in Concord, New Hampshire.

New Hampshire bijt traditioneel, na de caucus van Iowa, de spits af van de primaries, die een nominatie voor het Witte Huis moeten genereren. De oostelijke staat levert 27 afgevaardigden voor de Democratische Conventie, van wie er 22 via primaries dienen aangeduid.

De stemverrichtingen startten om middernacht plaatselijke tijd, in barre weersomstandigheden, in het kleine Dixville Notch. Voormalig NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark haalde er acht van de vijftien stemmen, gevolgd door senator John Kerry met drie. Kerry lag ruim voorop in de opiniepeilingen. Derde was senator John Edwards met twee stemmen.

Op de vierde plaats in Dixville Notch situeren zich met elk één stem Howard Dean en Joe Lieberman. Deze laatste en Clark kwamen niet op in Iowa waar Kerry de overtuigende winnaar was.

In Dixville Notch waren er welgeteld 26 geregistreerde kiezers, van wie er vijftien Democraat zijn en elf Republikeins. Deze elf stemden allen voor president George Bush die in eigen rangen geen concurrentie heeft. New Hampshire telt zowat 690.000 geregistreerde kiezers.

Ook in Hart's Location werd al gestemd. Het leverde Clark nog eens zes stemmen op, en Kerry vijf.

Ex-gouverneur van Vermont Dean was in totaal goed voor twee stemmen, net als Edwards

De stembusgang sluit ten laatste woensdagmorgen om 02.00 uur Belgische tijd. Onafhankelijke kiezers, meer dan 35 procent van het electoraat, zouden volgens deskundigen de doorslag geven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud