Wilma orkaan van hoogste categorie

(belga) - De orkaan Wilma nam in kracht toe en is nu een 'extreem gevaarlijke orkaan van categorie 5'. Dat is de hoogste categorie op de vijfpuntenschaal van Saffir-Simpson, liet het Amerikaanse orkaancentrum in Miami (NHC) weten. Verwacht wordt dat Wilma dit weekend aan land komt in Florida.

'Gegevens die verzameld zijn tijdens een verkenningsvlucht tonen aan dat de orkaan Wilma een extreem gevaarlijke orkaan van categorie 5 is geworden', deelt het centrum mee in een communiqué.

Wilma is de twaalfde orkaan die dit seizoen waargenomen wordt in de Atlantische Oceaan. Wilma bevindt zich momenteel tussen de westkust van Cuba en het Mexicaanse schiereiland Yucatan.

In het oog van de orkaan werden windsnelheden gemeten tot 281 kilometer per uur, met een luchtdruk van 892 millibar - de laagste die in 2005 werd gemeten -, aldus het NHC.

In zijn vorig rapport om 7 uur had het NHC aangegeven dat Wilma zich op 280 kilometer ten zuidzuidwesten van de Kaaiman-eilanden bevond en op 655 kilometer ten zuidoosten van Cozumel in Mexico, en zich traag verplaatste in de west-noordwestelijke richting van Yucatan. De orkaan kan mogelijk opnieuw afbuigen en de Golf van Mexico binnenkomen vooraleer een noordoostelijke koers te nemen richting Florida.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud