Winnares Nobelprijs Vrede haalt uit naar de VS

(belga) - "Westerse democratieën gebruiken de aanvallen van 11 september als een excuus voor de schending van de rechten van de mens". Dat heeft de Iraanse juriste en winnares van de Nobelprijs voor de vrede 2003 Shirin Ebadi woensdag gezegd in haar dankrede in Oslo.

De 56-jarige Ebadi, de eerste islamitische vrouw ooit die de prijs wint, legde in haar dankbetuiging de nadruk op het feit dat verscheidene Westerse landen, zonder daarbij expliciet te verwijzen naar Washington, in naam van de aanslagen van 11 september 2001 het internationaal recht schenden. "De taak van de verdedigers van de rechten van de mens worden zwaarder wanneer niet enkel tegenstanders, maar ook democratische Westerse landen ze schenden", aldus Ebadi.

De Iraanse winnares verwees met name naar het feit dat de Verenigde Staten op Guantanamo honderden mensen gevangen houden "zonder rekening te houden met de internationale conventie van Genève, de verklaring van de rechten van de mens en VN teksten over de politieke en burgerlijke rechten".

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud