Wolfowitz verdedigt zich tegen aantijgingen van nepotisme

Paul Wolfowitz, de voorzitter van de Wereldbank, is verwikkeld in een zaak rond nepotisme. Tegelijk lanceert hij een kruistocht tegen elke vorm van corruptie. Wolfowitz verdedigt zich tegen elke aantijging van nepotisme.

(belga ) - "Ik wil alle werknemers ervan verzekeren dat ik altijd zo goed mogelijk de regels heb gerespecteerd en dat ik dat zal blijven doen", verklaarde Wolfowitz (63) maandag in een document dat aan de werknemers van de Wereldbank gericht is. Voordat hij directeur werd van de Wereldbank, was Wolfowitz vice-minister van Defensie in de regering-Bush. In die hoedanigheid werd hij de "architect van de invasie van Irak".

Enkele dagen geleden bracht de krant Washington Post aan het licht dat Shaha Riza, een voormalige communicatiefunctionaris van de Wereldbank, in september 2005 haar job bij de Wereldbank verliet voor een post bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat deed ze een half jaar nadat Wolfowitz voorzitter werd. Haar loon bleef ze echter van de Wereldbank ontvangen. Volgens de Amerikaanse pers is haar loon sinds haar vertrek steeds toegenomen. Haar jaarsalaris bedroeg na verloop van tijd 193.590 dollar, wat zelfs meer is dan dat van Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. Sean McCormack, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, liet weten dat Riza opstapte bij het ministerie in september 2006. Ze werkt nu bij een ngo. In zijn verklaring ontkende Wolfowitz echter niet dat hij een relatie zou hebben met Shaha Riza. Hij zou naar eigen zeggen wel de beheerraad van de Wereldbank geraadpleegd hebben voordat hij aan het hoofd kwam te staan van de multilaterale instelling. Die raad adviseerde een overeenkomst af te sluiten "die de belangen van de instelling en die van de werkneemster respecteert". Het akkoord rond "de uitzonderlijke situatie zonder precedent" voorziet dat de werkneemster een functie buiten de Wereldbank moet bekleden zolang het mandaat van Wolfowitz loopt. Maandag verzekerde de voorzitter dat hij elk document dat de beheerraad wil onderzoeken, zal overmaken, maar dat dat zal gebeuren "met respect voor elke werknemer van de bank".

De zaak lokte al heel wat kritiek uit. Het tijdschrift Foreign Policy hekelt "de kruistocht van Wolfowitz tegen de corruptie in de landen die de Wereldbank ondersteunt". Het magazine vraagt zich af of het dan niet hypocriet is om zijn vriendin uitzonderlijke premies toe te kennen. Het schandaal komt erg ongelegen voor Wolfowitz aangezien zijn anticorruptieplan met veel moeite door de leiding van de Wereldbank werd goedgekeurd. Meerdere landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, stonden weigerachtig tegenover de eerste versie van het project. Twee weken geleden keurden ze uiteindelijk een afgezwakte versie goed.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud