Zalm stapt uit Nederlandse politiek

De Nederlandse minister van Financiën Gerrit Zalm van de rechtsliberale VVD heeft zijn afscheid uit de politiek aangekondigd.

(belga) Hij is, met een korte onderbreking, de langstzittende minister op Financiën, hij trad er in 1994 aan onder het eerste Paarse kabinet.Zalm zei dat de slechte verkiezingsuitslag -de VVD viel terug van 28 naar 22 zetels in de Tweede Kamer- er niets mee te maken had. Het was een puur persoonlijke afweging.

Zalm (54) zei dat hij het besluit voor de verkiezingen had genomen. "Het gesprek liep thuis zo. Ik had even veel tijd."Onduidelijk is wat Zalm gaat doen. Hij ambieert een overstap naar het bedrijfsleven, maar is nog niet onder dak. "Ik heb een vaag idee wat ik wil. Ik denk dat ik het ga zoeken in het bedrijfsleven." VVD-leider Mark Rutte heeft hij zondag gebeld over zijn besluit en die vond dat jammer. "Hij had gehoopt dat ik weer beschikbaar zou zijn als de VVD weer in de regering zou komen."

Zalm verwacht een moeilijke kabinetsformatie. Hij sluit een kabinet met de VVD zelfs niet uit. Zalm vroeg zich bijvoorbeeld af of het CDA en PvdA -Balkenende en Bos- gaat lukken om het eens te worden, en om met de SP in zee te gaan. Voor de PvdA is het "nog onaantrekkelijker" dan in 2003 om te gaan regeren. Het risico is dat de SP nog groter wordt. Voor het CDA geldt dat het een linkse meerderheid tegenover zich krijgt, aldus Zalm.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud