Zapatero wil minderheidsregering vormen

(tijd) - José Luis Rodríguez Zapatero wil na zijn zege zondag bij de Spaanse parlementsverkiezingen, een socialistische minderheidsregering vormen. Hij is niet van plan om een coalitie aan te gaan, zei de leider van de Spaanse socialisten (PSOE) maandag.

Foto (belga): De Spaanse socialistische kandidaat-premier Zapatero

Zapatero kondigde aan dat de socialisten alleen willen regeren. Er zullen in het parlement "concrete afspraken" gemaakt worden met de andere fracties. In de regering zullen evenveel vrouwen als mannen zitten. Ook zijn stijl zal grondig verschillen van die van Aznar. Zapatero is van plan een "permanente" dialoog te zoeken met de andere partijen en om de drie maanden oppositieleider Rajoy te ontmoeten.

Voorts wil hij niet dat de regering tussenkomt in de economie. Hij pleitte wel voor hervormingen in de staatsmedia, die door veel Spanjaarden beschouwd werden als een propaganda-instrument voor de vorige conservatieve regering.

Veel commentatoren legden de oorzaak van de nederlaag van de Volkspartij bij de aanslagen vorige donderdag in Madrid die aan zeker 200 treinreiziger het leven kostten. De Spaanse kiezers zagen in de aanslagen niet alleen een wraak voor de Aznars onvoorwaardelijke steun aan de Amerikaanse inval in Irak, maar waren ook verontwaardigd omdat de regering Aznar de Baskische afscheidingsbeweging ETA als schuldige bleef aanwijzen.

Zapatero sprak die visie tegen en zei dat de "verkiezingsoverwinning van de PSOE het gevolg is van vier jaar arbeid". Maar onder meer de krant El Pais merkt op dat als gevolg van de bomaanslagen meer Spanjaarden naar stemlokalen trokken. Er daagden vooral meer jongeren op dan gewoonlijk, iets wat de socialisten ten goede kwam, stelt El Pais. Dat Zapatero de tragedie weigerde te gebruiken voor electorale doeleinden, deed zijn populariteit nog stijgen.

Tot slot verwachten analisten dat het Spaanse buitenlands beleid er anders zal uitzien met de PSOE aan de macht. Zapatero kondigde maandag al aan dat hij de Spaanse troepen weg wil uit Irak. Hij zal wellicht ook de banden terug aanhalen met de Europese partners Frankrijk en Duitsland, die tegen de oorlog in Irak waren. Aftredend premier Aznar was in Europa juist een van de vurigste pleitbezorgers van de Amerikaanse interventie in Irak.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud