Zardari nieuwe president Pakistan

Asif Ali Zardari (foto: epa) ©EPA

Asif Ali Zardari, de weduwnaar van Benazir Bhutto, is zaterdag zoals verwacht door een kiescollege van afgevaardigden van het federale parlement en de provincieraden verkozen tot nieuwe president van Pakistan Zardari, ook wel Mister Ten Percent genoemd, volgt Pervez Musharraf op, die onder dreiging van een impeachment onlangs zelf opstapte.

(belga) - De 53-jarige Zardari liet een ruime overwinning noteren. Hij sleepte 481 van de 702 stemmen in de twee parlementaire kamers en de vier provincieraden in de wacht.

In het parlement werd de naam van Zardari aangekruist op 281 van de 426 geldige stembiljetten. Ook in de provincies zegevierde de weduwnaar van Bhutto. In Sindh haalde hij alle 65 stemmen en en ook in Balochistan en Noordwestelijke Grensprovincie ging hij met het gros van de stemmen aan de haal.

Enkel in Punjab, de electorale basis van voormalig premier Nawaz Sharif, moest hij zich tevreden stellen met 22 van de 65 stemmen. Daar won zijn belangrijkste rivaal Saeeduz Zaman Siddiqui van de moslimpartij PML-N van Sharif. In totaal moest Siddiqui zich echter tevreden stellen met 154 stemmen in het parlement en de provincieraden.

Ondanks die comfortabele zege blijft Zardari een omstreden man, die niet bijzonder populair is bij de 168 miljoen Pakistanen. Zijn bijnaam Mister Ten Percent verwijst naar het percentage aan smeergeld dat hij zou opgestreken hebben bij de overheidscontracten die in de jaren '90 onder het bewind van zijn vrouw werden toegekend. Zardari werd beschuldigd van corruptie en spendeerde jaren in de cel, maar hij werd nooit veroordeeld.

In de nasleep van de moord op Bhutto kwam Zardari enigszins verrassend aan het hoofd van de partij. Na de parlementsverkiezingen van februari vormde Zardari met Sharif een coalitie om de macht van president Musharraf te breken. Dat lukte, maar vorige week stapte de partij van Sharif uit de regering. Hij beschuldigde Zardari ervan eerdere beloftes te breken, onder meer over het inperken van de macht van de president.

Ondanks de spanningen tussen beide partijen, feliciteerde Siddiqui Zardari met de overwinning. Hij vroeg de nieuwe president om te focussen op de vele uitdagingen die hem wachten. "Pakistan verkeert in moeilijke tijden. We worden geconfronteerd met terrorisme, armoede, een verslechterende economie, een recordinflatie", zei de verliezer na de bekendmaking van de resultaten.

Het aanpakken van het toenemende moslimextremisme in de grensregio met Afghanistan wordt de belangrijkste opdracht van Zardari. In de streek houden vele strijders van al-Qaida en de Taliban zich schuil. Zaterdag kwamen in het noordwesten van het land nog meer dan twaalf mensen om het leven bij een aanslag met een bomauto op een veiligheidspost.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud