Zeldzame onenigheid tussen Rice en Olmert

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft dinsdag de landen van de Arabische Liga gevraagd, 'zich te openen' voor Israël. Zij kondigde op een persconferentie in Jeruzalem regelmatig -tweewekelijks- overleg aan tussen Israël en Palestijnen, maar ving bot bij een belangrijke eis aan Israël om het Nieuwe Horizon-vredesinitiatief echt te doen demarreren.

(afp/dpa/belga) - Dat Israëlische njet verklaart ook waarom de voor maandagavond voorziene persontmoeting van Rice, momenteel op tournee door het Midden-Oosten, naar dinsdag werd verzet. Maar ook na een nachtje slapen hield premier Ehud Olmert het been stijf: voor, zoals de Palestijnen en de Arabische Liga wensen, directe onderhandelingen met president Mahmud Abbas over een permanente oplossing tussen Israëli's en Palestijnen is het, aldus Olmert, 'nog te vroeg'.

Aan de vraag van Rice aan de Arabische landen, daarentegen, is eigenlijk al voldaan. De Arabische Liga herintroduceert immers het vijf jaar oude Saoedisch Vredesinitiatief, waarin de Arabische landen het bestaan(srecht) van de joodse staat erkennen in ruil voor, onder andere, Israëlische terugtrekking uit de gebieden die sedert de Zesdaagse Oorlog van 1967 worden bezet. Dat Vredesinitiatief kan dus een nieuwe injectie betekenen, op een moment dat zowel de Oslo-akkkoorden als het Stappenplan van het Kwartet klinisch dood zijn.

De vraag is intussen wie Israel zal vertegenwoordigen als of wanneer dat direct overleg er komt. Ook de uiterst onpopulaire regering-Olmert lijkt immers zijn laatste weken of maanden te hebben aangesneden. Bij een regeringswissel in Tel Aviv dreigen de Arabieren met momenteel wél populaire rechtse politici als Avigdor Lieberman (Ons Huis Israël) of Bibi Netanyahu (Likoed) wel eens nog veel minder in dialoog, laat staan concessies, geïnteresseerde 'gesprekspartners' aan tafel te hebben.

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Zias Abu Amr, zei dinsdag in Riyad, waar morgen/woensdag de tweedaagse top van de Arabische Liga begint, dat de internationale gemeenschap 'Israël moet isoleren' in het geval dat land het Arabische Vredesinitiatief opnieuw wegwuift.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud