Zes arrestaties bij antiterreuractie in Groot-Brittannië

Bij een antiterreuroperatie in Londen en omgeving zijn dinsdag zes mannen opgepakt, dat meldt Scotland Yard.

(belga) De zes worden beschuldigd van 'het aanzetten tot terroristische daden in het buitenland en het financieren van terrorisme', aldus een woordvoerder. 'De mannen werden dinsdagochtend opgepakt op vijf verschillende plaatsen in Londen en één in Luton. Momenteel zijn er nog enkele huiszoekingen aan de gang'.

De Britse politie verduidelijkt dat de arrestaties kaderen in een 'complex onderzoek dat al geruime tijd aan de gang was'. De arrestaties hebben te maken met feiten uit november 2004, nog voor de terreuraanslagen van 7 juli 2005 in Londen dus. Toen kwamen bij aanslagen op het Britse openbaar vervoer 56 mensen om het leven.

Volgens verschillende Britse zenders zou een van de mannen de 31-jarige Abu Izzadeen zijn. Izzadeen is een extremistische moslim die in september vorig jaar tijdens een bijeenkomst met de Britse minister van Binnenlandse Zaken John Reid opschudding veroorzaakte. Izzadeen werd op 8 februari al eens opgepakt in het oosten van Londen. Ook toen werd hij beschuldigd van 'aanzetten tot terrorisme'. Hij werd echter opnieuw vrijgelaten.

De zes mannen werden intussen al overgebracht naar het politiebureau van Paddington Green in Londen dat gespecialiseerd is in dossiers omtrent terrorisme. De meeste arrestaties vonden plaats in de Londense wijken Southall (westen), Bethnal Green, Leyton, Poplar (oosten) en in Luton.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud