Zeven mensen beschuldigd van terrorisme in zaak-Van Gogh

(belga/tijd) - De verdachte van de moord op de Nederlandse regisseur Theo van Gogh wordt samen met zes anderen beschuldigd van terrorisme. Dat kondigde de procureur van Amsterdam, Leo de Wit, vrijdag aan. De (hoofd)verdachte van de moord houdt voorlopig de lippen op elkaar.

De man wordt niet alleen de moord op Theo van Gogh ten laste gelegd, maar ook een aantal andere misdrijven. Zo wordt hij ook verdacht van poging tot moord op een politieagent, poging tot doodslag op een of meer voorbijgangers onder wie politiemensen, overtreding van de wapenwet, verdenking van deelname aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk en samenspanning tot moord met een terroristisch oogmerk op Van Gogh, de liberale politica Hirsi Ali en/of anderen.

Mohammed B. wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in het penitentiair hospitaal in Scheveningen. Zes andere mannen die worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en samenspanning tot moord op Theo van Gogh. Zij worden in de rechtbank in Amsterdam voorgeleid. Twee verdachten die ook in dit verband werden aangehouden, worden vrijdag in vrijheid gesteld.

Voorts meldt het Nederlandse dagblad De Telegraaf vrijdag dat er een 'dodenlijst' circuleert onder radicale moslims in Nederland. Op de 'dodenlijst' staan onder meer de Nederlandse Kamerleden Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders, de burgemeester Amsterdam Job Cohen en schepen Ahmed Aboutaleb.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud