Zuid-Afrikanen trekken naar stembus

(foto reuters) ©EPA

De Zuid-Afrikanen trekken vandaag/woensdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen dat op zijn beurt wellicht de populaire maar omstreden ANC-leider Jacob Zuma tot nieuwe president zal aanduiden.

(belga) - Om 07.00 uur (Belgische tijd) gingen de stemlokalen open voor de vierde nationale verkiezingen sinds de val van de Apartheid vijftien jaar geleden. Meer dan 23 miljoen kiezers moeten de 400 zetels van de Nationale Assemblée en de negen provinciale parlementen vernieuwen.

De vroegere verzetsbeweging Arikaans Nationaal Congres (ANC), die sinds 1994 over een supermeerderheid beschikt, is met zestig procent van de stemintenties de grote favoriet. De 67-jarige leider Jacob Zuma, die tot twee weken voor de stembusgang gerechtelijke perikelen kende, is er zeker van dat de nieuwe verkozenen hem tot nieuwe president zullen verkiezen.

In december 2007 werd de toenmalige president Thabo Mbeki uit de partijleiding gezet. Negen maanden later werd hij tot ontslag als staatshoofd gedwongen.

De oppositiepartijen hebben tijdens de campagne de mislukkingen van het ANC benadrukt en hebben twijfel gezaaid omtrent de integriteit van Jacob Zuma, maar ze lijken tot een tweedeplansrol veroordeeld.

Het ontluiken van de Cope-partij, gevormd voor dissidenten van het ANC die bij Mbeki aanleunen, heeft hoop op een politieke ouverture doen ontstaan. Maar dit Volkscongres is slechts goed voor 7 tot 12 procent van de stemintenties.

Duizenden Zuid-Afrikaanse en 300 buitenlandse waarnemers zien toe op het verloop van de stembusgang die volgens het proportioneel systeem verloopt.

De stemlokalen sluiten om 21.00 uur Belgische tijd. Voor vrijdag worden geen definitieve resultaten verwacht.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud