Zuid-Korea beticht Noord-Korea

Tijdens een persconferentie in Seoel toonde Yoon Jong-Sung, brigadier-generaal van het onderzoeksteam, resten van een torpedo (Foto EPA)

Zuid-Korea houdt Noord-Korea verantwoordelijk voor het zinken van een oorlogsschip twee maanden geleden. Een Noord-Koreaanse onderzeeër zou een torpedo hebben afgevuurd. Pyongyang ontkent in alle toonaarden en dreigt met oorlog.

(tijd/belga) - Op 26 maart zonk het Zuid-Koreaanse marineschip Cheonan. Daarbij kwamen 46 marinesoldaten om het leven.

Een onderzoeksrapport, waaraan naast Zuid-Koreanen ook experts uit de Verenigde Staten, Australië, het VK en Zweden deelnamen, is tot de conclusie gekomen dat een torpedo die werd afgevuurd door een Noord-Koreaanse onderzeeër de Cheonan tot zinken heeft gebracht. Een andere plausibele verklaring is er volgens het rapport niet.

VN-secretaris Ban Ki-moon noemde de resultaten van het Zuid-Koreaanse onderzoek erg verontrustend.

De wereldgemeenschap veroordeelde onmiddellijk de Noord-Koreaanse daad, met uitzondering van China. De Volksrepubliek wil te allen prijze vermijden dat zijn geïsoleerde buur gedestabiliseerd raakt en dat China daarvan de gevolgen ondervindt. Peking roept dan ook alle partijen op tot 'terughoudendheid' en zegt dat het 'zijn eigen evaluatie zal maken'.

De VS hadden het over een 'agressie' die ze scherp veroordelen. De Amerikaanse president, Barack Obam,a betuigde 'zijn diepe medeleven' met zijn Zuid-Koreaanse collega Lee Myung-Bak en met het Zuid-Koreaanse volk. De VS boden bovendien hun steun aan Zuid-Korea aan 'in zijn verdediging tegen andere daden van agressie'. De kwestie zal in ieder geval niet onbesproken blijven tijdens de reis van Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton naar de regio.

Noord-Korea deed in een reactie de conclusies van de internationale onderzoekers af als fabeltjes. Mocht de VN-Veiligheidsraad het communistische land nieuwe sancties opleggen, dan dreigt Pyongyang met een 'algemene oorlog'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud