Zuid-Korea wil derde van troepen uit Irak terugtrekken

(belga) - Zuid-Korea wil volgend jaar duizend soldaten of een derde van zijn in Irak gelegerde troepen terugtrekken. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie vrijdag in Seoel laten weten.

Volgende week komt het voorstel aan bod in het parlement. Minister van Defensie Yoon Kwang Ung heeft de regerende Uri-partij al op de hoogte gebracht van het voorstel.

De aankondiging volgt een dag na de ontmoeting tussen de Amerikaanse president George W. Bush en zijn Zuid-Koreaanse collega Roh Moo Hyun. Beide staatsleiders hadden het donderdag echter vooral over de kwestie Noord-Korea, en niet over Irak. Bush bevindt zich nog steeds in Zuid-Korea, waar hij momenteel in Busan deelneemt aan de Apec-top, de Asian-Pacific Economic Cooperation.

De gedeeltelijke terugtrekking van de troepen heeft alles te maken met de verbeterde veiligheidssituatie en met het geplande aantal vernieuwingsprojecten volgend jaar waarbij de troepen betrokken zijn, citeert het persagentschap Yonhap minister Yoon.

Zuid-Korea beschikt momenteel over meer dan 3.200 militairen in het noorden van Irak. Het is daarmee de derde grootste buitenlandse troepenmacht in het land, na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De publieke opinie in Zuid-Korea is erg gekant tegen de troepenontplooiing in Irak.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud