Advertentie
Advertentie

Zuid-Koreaans president verlaat partij - premier treedt af

De Zuid-Koreaanse president Roh Moo-Hyun heeft donderdag beslist de deur van zijn centrumlinkse en machthebbende partij Uri achter zich dicht te slaan. Tegelijk kondigde eerste minister Han Myeong Sook, een partijgenote van de president, aan dat ze na nauwelijks tien maanden aftreedt.

(dpa) De omwenteling komt er nadat eerder deze maand 23 parlementsleden van Uri de partij verlieten. Daardoor werd de conservatieve oppositie (met 127 van de 299 zetels) de sterkste fractie in het Zuid-Koreaanse parlement. De afgevaardigden verwezen als reden voor hun desertie naar de geringe steun bij de publieke opinie voor Uri (die maar drie jaar bestaat) en de president. Volgens lokale media ging een verhit debat vooraf aan de beslissing van Roh Moo-Hyun.

De president hoopt dat zijn uittrede uit de partij het voor Uri mogelijk maakt om de interne conflicten van de laatste tijd achter zich te laten. Zijn beslissing zal wel geen gevolgen hebben voor de presidentsverkiezingen van december. Na vijf jaar in functie kan Roh zich niet meer kandidaat stellen voor een nieuwe ambtstermijn.

Zo bepaalt de grondwet van Zuid-Korea het. Han Myeong Sook was de eerste vrouwelijke Zuid-Koreaanse eerste minister. Volgens het politieke systeem in het land was haar functie wel ondergeschikt aan die van president. Die laatste is verantwoordelijk voor de meest belangrijke beslissingen. Begin 2008 zijn er parlementsverkiezingen in Zuid-Korea.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud