Zwarte dag in Zuid-Libanon

Commandotroepen van de Israëlische marine hebben zaterdag een "riskante" operatie uitgevoerd in Tyrus, in het zuiden van Libanon. Ze hebben er naar eigen zeggen drie Hezbollahleiders gedood, die verantwoordelijk waren voor een raketaanval vrijdag op Hadera, een stad op 40 kilometer ten noorden van Tel Aviv.

Een Libanese verzorger van het Rode Kruis in Tyrus bij een door een dodelijke explosie getroffen motorfiets - Foto Belga

(belga) - Volgens de politie kende het zuiden van Libanon zaterdag de zwartste dag op het vlak van bombardementen sinds het uitbreken van de vijandelijkheden tussen Israël en Hezbollah op 12 juli.

Tussen 5 uur en 12 uur lokale tijd voerde het Israëlische leger 250 luchtaanvallen uit en vuurde het 4.000 granaten af, aldus de politie. Het zuiden en het oosten van de kuststad Tyrus, ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Beiroet, werden zeer zwaar getroffen door de luchtaanvallen. Het plaatsje Aaitaroen, dichtbij de Israëlische grens, werd letterlijk bekogeld, toen er op slechts enkele uren tijd 2.000 granaten op afgevuurd werden. Een vijftiendal dorpen, die op ongeveer 5 kilometer van de kust liggen, worden systematisch vernield door bombardementen, zo meldt de politie.

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag werd bij gevechten in Zuid-Libanon een Israëlische soldaat gedood, zo meldt een woordvoerder van het leger in Tel Aviv zaterdag.

Nabij Tyrus kwam zaterdag bij dageraad een Libanese militair om het leven, aldus de Libanese politie. De militair kwam om toen anti-Israëlisch luchtafweergeschut vernield werd door een Israëlische raket.

Volgens de commandotroepen van de Israëlische marine werden zaterdag drie leiders van Hezbollah gedood. "De commandotroepen van de marine zijn op basis van inlichtingen zeer precies opgetreden in een appartement op de tweede verdieping van een gebouw dat vijf verdiepingen telt, in het noorden van de stad Tyrus", heeft een hoge functionaris van de marine gemeld aan journalisten.

"Ze hebben er ten minste drie leiders van Hezbollah gedood", zo zei hij. "Die drie mannen waren namelijk verantwoordelijk voor een raketaanval op Hadera", de verste plaats die ooit vanuit Libanon geraakt werd door een lancering.

"Wij hebben die riskante aanval uitgevoerd om onschuldige mensenlevens te sparen en om te bewijzen dat wij in staat zijn om terroristen te vinden, overal waar ze zich bevinden", luidde het.

Volgens de functionaris werd er langs beide zijden met automatische wapens geschoten en werden er granaten gegooid in het appartement. Daarbij raakten twee Israëliërs zwaargewond, voegde hij eraan toe.

De twee zwaargewonden zijn een Israëlische officier en een soldaat. Ze verkeren niet in levensgevaar. Zes andere leden van de Israëlische commandotroepen raakten lichtgewond.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud