Advertentie

Zwitserland stemt 'ja' over relaties met EU

In de neutrale bergstaat Zwitserland hebben de burgers zich zondag uitgesproken over de voortzetting van de akkoorden die het vrij verkeer van werknemers met de Europese Unie regelen. Dat blijkt uit een eerste raming na de sluiting van de stemlokalen.

(belga) - Een afwijzing had de hele relatie tussen Zwitserland en de EU op de helling kunnen zetten, met tal van verstrekkende gevolgen, van de import van Zwitserse kaas tot de toekomst van luchtvaartmaatschappij Swiss.

Strikt genomen stemden de Zwitsers enkel over de voortzetting van de sinds 2002 van kracht zijnde akkoorden over het vrij verkeer van werknemers en de uitbreiding van die overeenkomsten naar Roemenië en Bulgarije, de twee landen die in 2007 lid werden van de Europese Unie.

De inzet is echter veel groter, want een eventueel Zwitsers 'neen' luidt ook het einde in van de zes andere akkoorden die de Unie en Zwitserland in 1999 ondertekenden. Door die zogenaamde 'guillotineclausule' zouden ook afspraken over onderzoek, landbouw, transport en de opheffing van technische handelsbelemmeringen tussen beide markten vervallen. Voor de EU zou ook de recente toetreding van Zwitserland tot de zone van Schengen op de helling komen te staan.

Volgens de eerste inschatting na sluiting van de stemlokalen om 12.00 uur heeft een krappe meerderheid "ja" gestemd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud