Zwitserland verdedigt optreden in UBS-affaire

Bij monde van de minister van Justitie, Eveline Widmer-Schlumpf, verdedigt Zwitserland het optreden in de UBS-affaire. In augustus van vorig jaar sloot de Zwitserse regering een akkoord met de VS om 4.450 gegevens van de Zwitserse bank over te maken. Dat akkoord werd onlangs door een Zwitserse rechtbank teruggefloten.

(tijd) - 'We hebben ons niets te verwijten', verzekerde Widmer-Schlumpf aan de krant 'Matin Dimanche'.

Na het arrest van de rechtbank gingen steeds meer stemmen op in Zwitserland om UBS haar eigen boontje te laten doppen. UBS had op grote wijze meegeholpen om het geld van rijke Amerikanen voor de fiscus verborgen te houden.

De Zwitserse regering vreest evenwel een faillissement van UBS als de bank veroordeeld wordt in de VS. Daarom onderhandelt Bern sinds vorige week opnieuw met de Amerikaanse overheid.

'Ik heb geen enkele sympathie voor de verantwoordelijken van dit imbroglio bij de bank', bekende de minister. 'Maar de Zwitserse economie en de arbeidsplaatsen kunnen zwaar lijden als de VS de banklicentie van UBS intrekt.'

De nieuwe onderhandelingen moeten leiden tot 'formele aanpassingen die het akkoord niet langer in vraag stellen', voegde de minister daar aan toe.

De minister wil ook weten hoeveel van de 14.700 Amerikanen, die hun fiscus getild hebben met buitenlandse rekeningen, klant waren bij UBS. Op dat punt hebben de VS Zwitserland in het duister gelaten. 

Als er geen vergelijk komt met de VS, is er een plan B. Dat bestaat erin dat het federaal parlement het akkoord goedkeurt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud