Zwitserland versoepelt bankgeheim

©AFP

In de aanloop naar de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G20 heeft Zwitserland aangekondigd dat het zijn regels omtrent het bankgeheim gaat versoepelen. Het land gaat zich schikken naar de OESO-regels terzake.

(tijd) - Hetzelfde geldt voor Luxemburg. Oostenrijk kondigde aan dat het beter gaat samenwerken met andere landen, maar wijzigt zijn politiek op het vlak van het bankgeheim vooralsnog niet.

Donderdag hadden ook de belastingparadijzen Andorra en Liechtenstein aangekondigd dat ze hun strikte bankgeheimregels zouden versoepelen. Beide landen stonden op de zwarte lijst van de OESO wat betreft de uitwisseling van informatie.

Frankrijk en Duitsland wilden dat nu ook onder meer Zwitserland op die zwarte lijst zou gezet worden. Afgelopen nacht werd er dan ook druk onderhandeld en dat resulteerde in de beslissing van Zwitserland om zich te schikken naar de OESO-regels ter zake. Ook Luxemburg nam die beslissing.

Oostenrijk houdt het been daarentegen stijf. 'Ik kan vandaag duidelijk stellen dat de Oostenrijkse regels wat betreft bankgeheim onveranderd blijven', aldus minister van Financiën Josef Proell. Oostenrijk heeft wel ingestemd met het afsluiten van bilaterale akkoorden met andere landen om samen te werken in dossiers over vermeende belastingontduiking.

KE

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud