Advertentie

Beursgenoteerd Brussel maakt 9,3 miljard euro winst

©belga

Beursgenoteerd België is gezonder dan ooit. Dat de eerste groene scheuten in de economie stilaan uitgroeien tot kleine plantjes, zorgt voor een streepje optimisme bij de CEO's, maar ook niet veel meer dan dat.

De Tijd doorploegde meer dan 100 jaarresultaten. Daaruit blijkt dat de industriële bedrijven - dus abstractie makend van financiëledienstenverleners en holdings - op de Brusselse beurs samen een nettowinst van 9,3 miljard euro boekten. Dat is 30 procent minder dan het jaar voordien. Het beeld wordt evenwel volledig vertekend door bierreus AB InBev, die door zijn enorme omvang voor meer dan twee derde van de winst van alle Belgische genoteerde bedrijven samen tekent. In 2013 kon AB InBev nog rekenen op een meerwaarde door de overname van de Mexicaanse Corona-brouwer Grupo Modelo, maar die boekhoudkundige meevaller herhaalde zich niet in 2014.

De Belgische ondernemingen profiteerden vorig jaar vooral van de prille economische heropleving. Exporteurs als zinkverwerker Nyrstar of chipfabrikant Melexis kregen ook hulp van de verzwakking van de euro tegenover de dollar. Anderen grepen de historisch lage rente dan weer aan om zich goedkoop te herfinancieren of hun schulden in sneltempo af te bouwen. Een op de drie industriële bedrijven in Brussel heeft nu meer cash dan schulden.

Ondanks die ideale mix van een gezonde balans, lage rente, zwakke euro, lage olieprijs en aantrekkende economie laten de CEO's zich niet verleiden tot boude uitspraken omtrent de verwachtingen voor dit jaar. Al zit er in veel prognoses toch een licht optimistische ondertoon.

Wie zijn nu de meest rendabele ondernemingen op de Brusselse beurs? Wie heeft de gezondste balans, en wie verwent zijn aandeelhouders het meest? Lees er zaterdag alles over in het resultatendossier 2014 van De Tijd.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud