Advertentie

Heropbouw Gaza kost minstens 4,5 miljard euro

©EPA

Gaza heeft zeker 4,5 miljard euro nodig om de schade toegebracht door het Israëlische offensief te herstellen. Israël en Hamas zitten intussen samen voor overleg over een duurzaam bestand.

De Palestijnen in de Gazastrook gebruiken het tijdelijke staakt-hetvuren om de schade van het Israëlische offensief op te meten. Bij de 29-daagse oorlog kwamen 1.875 Palestijnen, 64 Israëlische soldaten en 3 Israëlische burgers om het leven. Ook de materiële schade was groot. ‘Ik heb nog nooit dergelijke massale vernietigingen gezien’, zei Peter Maurer, de voorzitter van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC), na zijn bezoek aan de wijk Shejaiya in Gaza-stad.’

Volgens Tayssir Amro, de Palestijnse viceminister voor Economie, loopt de schade van het Israëlische offensief op tot minstens 4,5 miljard euro. Daarbij houdt hij naar eigen zeggen nog geen rekening met de schade aan de economie, waardoor het kostenplaatje op langere termijn nog veel groter dreigt uit te vallen.

De Verenigde Naties wijzen erop dat bij het wapengekletter tussen 16.000 en 18.000 woningen volledig werden vernield. Zo’n 30.000 woningen liggen gedeeltelijk in puin.

Israël en de Palestijnen onderhandelen intussen in de Egyptische hoofdstad Caïro over een duurzaam staakt-het-vuren. Israël zou zich bereid hebben getoond om het bestand, dat morgen afloopt, voor onbepaalde tijd te verlengen. Dat bericht werd later door Hamas-vertegenwoordiger Moussa Marzouk op Twitter ontkend.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn gezant voor Israël en Palestina, Frank Lowenstein, naar Caïro gestuurd. Hij moet mee onderhandelen over een akkoord. Volgens Amerikaanse, Israëlische en Arabische diplomaten is het de bedoeling de Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas, die de Westelijke Jordaanoever bestuurt, een belangrijke rol te geven in de Gazastrook.

Het valt evenwel te betwijfelen of Hamas daar zit op te wachten, zeker omdat ook de demilitarisering van de organisatie op tafel ligt. Als tegeneis stelt Hamas de opheffing van de zeven jaar oude economische blokkade van Gaza en wil het financiële steun van de internationale gemeenschap voor de heropbouw.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud