Manchester United is de duurste

Na de beursgang van Manchester United op Wall Street heeft eigenaar Malcolm Glazer de duurste sportclub ter wereld in handen. Maar de schuldenberg en het supportersprotest blijven.

ManU, zoals de naam van de club vaak wordt afgekort, is weer officieel een beursgenoteerd bedrijf. Eerder stond de club tussen 1991 en 2005 op de beurs van Londen. Toen nam de Amerikaanse miljardair Malcolm Glazer ManU over. Maar de beursgang van gisteren mag geen onverdeeld succes genoemd worden. De aandelen raakten maar geplaatst tegen 14 dollar per aandeel, fors minder dan de aanvankelijk beoogde prijsvork van 16 tot 20 dollar per aandeel. Dat leverde 233 miljoen dollar op. De helft daarvan dient om de schulden van ManU af te bouwen, de rest verdwijnt in de zakken van de clan-Glazer.

De beursgang lijkt op een kleine blamage. Maar de kans is groot dat ten huize Malcolm Glazer de champagnekurken hebben geknald. Het ging hem niet om het ophalen van een gigantisch bedrag. Anders had Glazer de eerder geplande beursgang ter waarde van 1 miljard dollar op de beurs van Singapore er wel doorgeduwd. Het voetbalgekke Azië, waar ManU een naam als een klok is, zou veel meer storm hebben gelopen. Glazer blies die operatie uiteindelijk af. Hij wees met een beschuldigende vinger naar de ‘volatiele markten’.

STEEKKAART MANCHESTER UNITED

Opgericht in 1878.

Thuisbasis: Old Trafford. Een stadion met een capaciteit van 75.811 toeschouwers.Heeft naar eigen zeggen wereldwijd 659 miljoen supporters.

Engels recordkampioen met 19 titels. Won ook elf keer de Engelse beker (FA Cup) en drie keer het Europese kampioenenbal, vandaag bekend als de UEFA Champions League.

Op 30 juni stond 70 miljoen pond (89 miljoen euro) cash op de balans, tegenover 437 miljoen pond (555 miljoen euro) schulden.

Maar tegen de huidige koers wordt de club gewaardeerd op 2,29 miljard dollar (1,8 miljard euro). Daarmee is ManU de duurste sportclub ter wereld, voor Real Madrid (1,88 miljard dollar) en het baseballteam New York Yankees (1,85 miljard). Op die manier wordt ManU gewaardeerd tegen 4,6 maal de geschatte omzet van de afgelopen 12 maanden. Ter vergelijking: Juventus Turijn, tot gisteren goed voor de grootste beursgang van een voetbalclub ooit, wordt gewaardeerd tegen 0,5 keer de verwachte omzet.

Nadat Glazer de voorbije jaren biedingen ontving die naar verluidt niet boven 1,6 miljard dollar uitkwamen, heeft hij met de beursgang een argument op zak om een hogere prijs te vragen, mocht zich een kans aandienen om zijn investering te verzilveren.

De vraag is echter of die beurswaardering de reële waarde van de club weergeeft. Vooraf gaven veel institutionele beleggers aan dat ze ver van deze beursgang zouden blijven. Glazer moest het vooral hebben van kleine beleggers met een groot supportershart. Maar die zullen vroeg of laat geconfronteerd worden met de harde feiten.

Het hardste feit is de schuldenberg van 555 miljoen euro die ManU torst. Die heeft de club integraal te danken aan zijn eige- naar. Bij de overname in 2005 waren er geen schulden. Glazer telde toen 790 miljoen pond (1 miljard euro) neer voor de overname, die hij grotendeels met schulden financierde. Die schulden dropte hij toen ijskoud op de balans van Manchester United.

En dat begint zijn sporen na te laten. ManU is dit jaar amper actief op de transfermarkt, hoewel de club afgelopen seizoen snel uit de Champions League werd gewipt en naaste buur Manchester City de Engelse titel won. Dat veroorzaakt veel protest bij de supporters van de club. Die hebben zich verenigd in MUST: de Manchester United Supporters Trust.

Gebroken belofte

De topman van MUST, Duncan Drasdo, is scherp. ‘Het lijkt erop dat al de analyses over de werkelijke waarde correct zijn’, zegt hij. ‘De Glazers en hun adviseurs waren veel te ambitieus - of misschien te hebzuchtig - en de werkelijke waarde van de aandelen zou rond 10 dollar moeten liggen in plaats van de 20 dollar die de Glazers voor ogen hadden.’ En hij gaat nog verder: ‘Dat betekent dat er minder geld naar de club vloeit om de schuld van de Glazers af te betalen en, nog ergerlijker, de Glazers halen nog meer geld uit de club voor hun persoonlijk gewin.’ Dat laatste is een duidelijke steek naar de gebroken belofte van Glazer. Die had aanvankelijk gezegd dat hij de opbrengst van de beursgang integraal naar de afbouw van de schulden zou gaan.

Het probleem is dat de supporters, ondanks soms spitsvondige en scherpe protestacties zoals op de foto hierboven, enkel lijdzaam kunnen toekijken. Ook de nieuwe aandeelhouders van ManU zullen amper op het beleid kunnen wegen. De 16,4 miljoen aandelen die naar de beurs werden gebracht, vertegenwoordigen 10 procent van het kapitaal. Maar omdat Glazer voor zichzelf een aparte klasse van aandelen creëerde met meervoudig stemrecht, vertegenwoordigt die 10 procent slechts 2 procent van de stemrechten.

De eerste beursdag was er eentje om snel te vergeten. Het aandeel raakte amper weg van de intekenprijs. De dagpiek van 14,20 dollar werd vlak na opening bereikt. Of om het met de woorden van de Finan- cial Times-blog AlphaVille te zeggen: ‘Het aandeel Manchester United klampt zich vast aan de openingskoers van 14 dollar zoals de Glazers zich vastklampen aan Old Trafford (het stadion van ManU, red.).’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud