Frietchinees is Vlaams woord van het Jaar

Foto Photo News ©Photo News

Frietchinees is het 'Vlaamse Woord van het Jaar 2012'. Het woord voor een Aziatische frituurhouder is de opvolger van onder meer stoeproken en tentsletje. Dat hebben de organisatoren Van Dale Uitgevers en de VRT bekendgemaakt.

Frietchinees haalde 36 procent van de stemmen. Ruim 22.000 mensen brachten hun stem uit. De top drie bestond verder uit miserietaks en anticoalitie.

In de subcategorie Jongerentaal werd yolo (you only live once) woord van het jaar. In de subcategorie Lifestyle werd dat wrijftelefoon, of een smartphone met een touchscreen. In de categorie Sport/amusement gangnamstijl, naar het dansje uit een rijke buurt in Seoul. In de categorie Economie sjoemelstroom en in de categorie Politiek foefelakkoord. De subcategoriën bevatten woorden die door het publiek werden ingezonden.

De Woord van het Jaar-verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 georganiseerd in het hele Nederlandse taalgebied. Sinds 2010 bestaat er een afzonderlijke Nederlandse en Vlaamse verkiezing. Vorig jaar haalde stoeproken het in Vlaanderen van onder andere frietrevolutie en heen-en-weerkind.

De nominaties voor het Woord van het Jaar werden door Van Dale zelf bepaald. De genomineerde woorden in de subcategorieën werden gekozen door het Vlaamse publiek.

De Woord van het Jaar-verkiezing werd in voorgaande jaren gewonnen door de woorden stoeproken (2011), tentsletje (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007).

Project X-feest

In Nederland is project X-feest het favoriete nieuwe woord van het jaar. Het  kreeg 17 procent van de 22.000 uitgebrachte stemmen. Een project X-feest is een feest dat enorm uit de hand loopt omdat er veel gasten komen die via sociale media zijn uitgenodigd.

Na project X-feest als het officiële 'Woord van het Jaar 201'2 eindigden bij onze noorderburen bangalijst (16%) en inbrekersrisico (15%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud