Chinees koopt stukje IJsland

Huang Nubo, een Chinese vastgoedontwikkelaar, wil een stuk land van 300 vierkante kilometer wildernis kopen in het noordoosten van IJsland. Zijn bedoeling is er een ecotoerismeproject op te starten, maar tegenstanders vrezen dat ook geopolitieke belangen in het spel zijn.

Het stuk IJsland waarop Nubo zijn oog heeft laten vallen, is 300 vierkante kilometer groot. Dat is ongeveer 0,3 procent van de totale oppervlakte van IJsland. De regio staat bekend als Grimsstadir en herbergt een van de mooiste landschappen van IJsland met watervallen en gletsjers.

Nubo heeft een akkoord met lokale grondeigenaars getekend en moet nu nog de toestemming krijgen van de IJslandse regering.

De minister van Binnenlandse Zaken zegt open te staan voor buitenlandse investeringen in toerisme - zeker nu de lokale economie nog altijd herstelt is van de voorbije crisis - maar stelt dat eerst nog een grondige studie nodig is vooraleer groen licht te geven voor het project van 100 miljoen dollar. 'China is wereldwijd grond aan het kopen. We moeten dus aandachtig zijn voor de internationale gevolgen van een eventuele deal', zei hij.

Mount Everest

Tegenstanders vrezen dat er vooral geopolitieke belangen in het spel zijn. De strategische ligging van IJsland tussen Europa en de VS heeft eerder al de aandacht getrokken van Peking. De Chinezen hebben in het bijzonder interesse in het potentieel van scheepvaartroutes door het Noordpoolgebied. Zodra de wateren er door de klimaatopwarming bevaarbaar worden, biedt het Noordpoolgebied Peking een alternatieve vaarroute richting Europa en de VS.

Nubo staat op de 161ste plaats op de Forbes-lijst van rijkste Chinezen. Het vermogen van de vastgoedmagnaat met tal van toerismefaciliteiten in China wordt geschat op 890 miljoen dollar. Volgens vrienden is zijn interesse in de IJslandse wildernis niet ingegeven door politieke motieven, maar enkel door zijn liefde voor de natuur. Nubo omschrijft zichzelf als een avonturier die onder andere de top van Mount Everest bereikte en ook de twee poolgebieden doorkruiste.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n