Chinees krijgt stukje Ijsland niet

De Chinese miljardair Huang Nubo mag zijn plannen voor een gigantisch ecotoerismeproject in Ijsland opbergen. Hij wou een lap grond van 300 vierkante kilometer in Ijsland kopen maar mag niet van de regering.

Huang Nubo, een Chinese vastgoedontwikkelaar, had zijn oog laten vallen op 300 vierkante kilometer wildernis in het noordoosten van Ijsland. 300 vierkante kilometer is ongeveer 0,3 procent van de totale oppervlakte van IJsland. De regio staat bekend als Grimsstadir en herbergt een van de mooiste landschappen van IJsland met watervallen en gletsjers.

Nubo had een akkoord met lokale grondeigenaars getekend en moest nu nog de toestemming krijgen van de IJslandse regering. Maar daar liep het mis. Huang Nubo en zijn vastgoedvennootschap botsen op de Ijslandse wetgeving die strenge voorwaarden oplegt voor investeringen van buitenlandse bedrijven die de natuurlijke grondstoffen van Ijsland willen gebruiken.

Dat Ijsland de vergunning voor het project van 100 miljoen euro weigert is opvallend aangezien de lokale economie nog altijd herstellende is van de voorbije crisis.

Bij de Ijslandse bevolking was er al enige achterdocht voor de Chinese plannen. 'China is wereldwijd grond aan het kopen. We moeten dus aandachtig zijn voor de internationale gevolgen van een eventuele deal', klonk het. Tegenstanders vreesden dat er vooral geopolitieke belangen in het spel zijn.

De strategische ligging van IJsland tussen Europa en de VS heeft eerder al de aandacht getrokken van Peking. De Chinezen hebben in het bijzonder interesse in het potentieel van scheepvaartroutes door het Noordpoolgebied. Zodra de wateren er door de klimaatopwarming bevaarbaar worden, biedt het Noordpoolgebied Peking een alternatieve vaarroute richting Europa en de VS.

Nubo staat op de 161ste plaats op de Forbes-lijst van rijkste Chinezen. Het vermogen van de vastgoedmagnaat met tal van toerismefaciliteiten in China wordt geschat op 890 miljoen dollar. Nubo omschrijft zichzelf als een avonturier die onder andere de top van Mount Everest bereikte en ook de twee poolgebieden doorkruiste.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n