Mercator blijft museumschip

Een archieffoto van de Mercator

Het zeilschip Mercator, dat in Oostende aangemeerd ligt, opnieuw zeewaardig maken is praktisch en financieel niet haalbaar. Het behoud van de huidige museumfunctie is het meest aangewezen.

Dat blijkt uit het antwoord van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits, op een schriftelijke vraag van Pieter Huybrechts (Vlaams Belang). De Mercator werd in 1961 uit de vaart genomen en is sinds 1996 beschermd als monument.

Verwijzend naar een studie raamt Crevits de kosten om de Mercator weer een beperkte zeewaardigheid te geven op minstens 20 miljoen euro, 'zonder rekening te houden met de verborgen gebreken van het zeilschip'. Het zou bovendien zeer moeilijk zijn de nodige herstellingswerken uit te voeren zonder de erfgoedwaarde van het schip aan te tasten. Pogingen om daarvoor een publiek-private samenwerking op te zetten, kenden geen resultaat.

Crevits wijst bovendien op de risico's voor de veiligheid van de passagiers en de bemanning. 'Ook al zou er fors worden geïnvesteerd om de Mercator zeewaardig te maken, dan zullen er bij vaartochten ongetwijfeld nog onbekende tekortkomingen optreden.'

Toen de Mercator in 2002 één keer van Oostende naar Zeebrugge voer ter gelegenheid van Sail 2002, raakte een kadet van de Hogere Zeevaartschool zwaargewond en levenslang gehandicapt als gevolg van een doorgeknakte sleeptros.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n