'Mogelijk bewoonbare' exoplaneet ontdekt

Amerikaanse astronomen hebben een exoplaneet ontdekt die 'mogelijk bewoonbaar' is en bijna drie keer zo groot is als de aarde.

De planeet Gliese 581g draait rond een ster die vrij dichtbij is, en dankzij die korte afstand is de temperatuur van die aard dat het water aan de oppervlakte van de planeet vloeibaar kan gehouden worden. Het onderzoek van de wetenschappers staat gepubliceerd in de Astrophysical Journal.

Als de ontdekking wordt bevestigd, zou het van alle tot nog toe ontdekte exoplaneten om degene gaan die het meest te vergelijken is met de aarde. 'Onze ontdekking is een zeer overtuigend voorbeeld van een mogelijk bewoonbare planeet', zegt Steven Vogt, professor astronomie en astrofysica aan de universiteit van Californië in Santa Cruz.

De ster Gliese 581 bevindt zich in ons sterrenstelsel, de Melkweg, op zo'n 20 lichtjaren van de aarde. 'Het feit dat we deze planeet zo snel en zo dicht bij ons zonnestelsel kunnen detecteren, toont ons dat dergelijke exoplaneten echt talrijk moeten zijn', aldus nog Vogt.

Voor astronomen is een exoplaneet 'mogelijk bewoonbaar' als er leven mogelijk is. Maar dat betekent niet dat mensen er comfortabel zouden kunnen leven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n