NBA schrapt eerste twee competitieweken

De Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie (NBA) heeft maandag beslist om de eerste twee competitieweken van het nieuwe seizoen te schrappen omwille van de lockout. Dat maakte de NBA maandag bekend.

Het nieuwe seizoen moest normaal gezien op 1 november van start gaan, maar door een conflict tussen eigenaars en spelers is er nu al vier maanden een lockout. Daarbij verhinderen de bedrijfseigenaars de werknemers het werk. In de NBA betekent dit dat er niet getraind wordt, spelers geen salaris krijgen en clubs geen transfers kunnen doen.

Maandag zaten de betrokken partijen in New York nog bij mekaar, maar na een zeven uur durende vergadering werd er geen akkoord bereikt omtrent de collectieve arbeidsovereenkomst.

"Alle wedstrijden tussen 1 en 14 november zijn geschrapt", maakte NBA-commissaris David Stern in een communiqué bekend.

Het is de tweede keer in de geschiedenis dat een lockout zorgt voor het schrappen van competitiewedstrijden in de NBA. In 1998-1999 werd het aantal competitiewedstrijden daardoor teruggebracht van 82 tot 50 per ploeg.

Breekpunt blijft de verdeling van de inkomsten van de NBA. Onder de oude cao kregen de spelers 57 procent. Ze stelden voor om dit te laten zakken tot 53 procent, maar de eigenaars, die 47 procent voor de spelers willen, verwierpen dit voorstel en stelden op 1 juli een lockout in. Stern opperde vervolgens een 50-50 verdeling, maar daar passen de spelers voor. Heel wat toppers kozen dan ook eieren voor hun geld en zijn inmiddels al in een Europese competitie actief. (VIM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud