Whereabouts - Werbrouck: "Vlaamse Gemeenschap bevindt zich juridisch op zeer slappe koord"

Vlaams parlementslid en lid van de Vlaamse parlementscommissie Sport Ulla Werbrouck (LDD) vreest na de vernietiging door de Raad van State van het besluit betreffende het whereabouts-systeem en de vrijspraak van hordeloper Damien Broothaerts dat de juridische grondslag zeer instabiel is nu het tot een juridisch steekspel komt tussen de Vlaamse Gemeenschap en aangeklaagde elitesporters.

"Reeds gisteren/donderdag benadrukte ik tijdens de commissievergadering Sport, dat we ons als Vlaamse Gemeenschap door de uitspraak van de Raad van State juridisch op een zeer slappe koord bevinden. De vrijspraak van hordeloper Damien Broothaerts van vandaag/vrijdag bevestigt mijn vermoedens. Onze fractie vreest dan ook dat de juridische grondslag zeer instabiel is wanneer het nu tot een juridisch steekspel komt tussen de Vlaamse Gemeenschap en aangeklaagde elitesporters. Bovendien is onze fractie ook verontrust over de gevolgen van het arrest van de Raad van State voor de nog hangende zaken", verduidelijkte Werbrouck.

"De minister verzekerde ons donderdag dat de beslissing van de Raad van State geen vacuüm creëert, omdat de elitesporters nog steeds hun verblijfsgegevens dienen in te voeren. Onaangekondigde dopingcontroles blijven dus mogelijk. Door het arrest van de Raad van State bestaat er echter in Vlaanderen geen concrete procedure meer hoe dat de elitesporters hun 'whereabouts' moeten ingeven. De uitspraak in de zaak Damien Broothaerts bewijst nogmaals dat de snelle invoering van het nieuwe aangekondigde Vlaamse antidopingdecreet een absolute noodzaak is", luidde de uitleg van Werbrouck, die benadrukte dat "haar fractie op een kwalitatieve en constructieve manier wenst mee te werken aan het nieuwe antidopingdecreet". (LEK)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud