Kunstenaar Roger Raveel overleden

©WFA

Roger Raveel, de nestor onder de Vlaamse schilders, is niet meer. De postexpressionistische kunstenaar overleed woensdagmorgen in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze, waar hij al bijna twee weken was opgenomen. Hij werd 91 jaar.

Raveel werd algemeen beschouwd als een van de grootste Vlaamse schilders van de voorbije halfeeuw. Ook in het buitenland staat zijn werk hoog aangeschreven.

Geboren in de Leiestreek genoot hij een klassieke academische opleiding in Deinze en Gent, maar eind jaren ’40 kwam hij tot het inzicht dat hij alles opnieuw moest bekijken. Zijn nieuwe wereldbeeld werd mede bepaald door ontdekkingen in de fysica en nieuwe technische ontwikkelingen. In de tweede helft van de jaren ’50 werkte hij vooral abstract, maar in de jaren ’60 werd hij een gangmaker van de nieuwe figuratie. Hij combineerde het abstraherende van Mondriaan met het expressionisme van Van Gogh, waaruit een schilderstijl ontstond die bekend werd als de ‘nieuwe visie’.

Het is met die stijl dat Raveel doorbrak en ook uiterst herkenbaar werd. Typische Vlaamse scènes werden aan het alledaagse onttrokken door het gebruik van heldere kleuren – veelal basiskleuren – en gestileerde vormen. Vaak duikt ook een wit vierkant op, dat als een symbool van het geestelijke in de mens, de leegte of van een ‘Jenseits’ kan worden beschouwd. In zijn werken integreert hij ook vaak spiegels, zodat de omgeving een deel van zijn werk wordt.

Raveel was een generatiegenoot van Hugo Claus, met wie hij goed bevriend was. Hij was jarenlang gehuwd met Zulma, zijn muze die in 2009 op 96-jarige leeftijd overleed. Zij had een klein winkeltje en met de opbrengst daarvan hielp zij haar man door de moeilijke beginjaren heen.

In zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie liet Raveel in de jaren ’90 zijn eigen museum bouwen. Daar is een aanzienlijk deel van zijn werk te zien.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud