Tsjechische regisseur Otakar Vavra op 100-jarige leeftijd overleden

De Tsjechische filmregisseur Otakar Vavra is donderdag op honderdjarige leeftijd overleden, zo meldde vrijdag het agentschap CTK. Vavra draaide meer dan vijftig speelfilms en was medeoprichter van de Praagse filmfaculteit FAMU, waar latere topcineasten als Jiri Menzel, Vera Chytilova en Milos Forman - de topnamen van de zogenaamde 'Tsjechische nouvelle vague' en de Serviër Emir Kusturica - het métier leerden.

Zijn beste films draaide Vavra in de jaren zestig, niet toevallig het decennium waarin het communistische regime van het toenmalige Tsjechoslovakije een 'dooi' in zijn rigiditeit toeliet, culminerend in de Praagse Lente.

Als Vavra's meesterwerk geldt 'Kladivo na carodejnice' (vertaald als 'Witchhammer' of ook 'Witches' Hammer') uit 1969, officieel over heksenprocessen uit de 17de eeuw, maar onderhuids een aanklacht tegen het fanatisme van politieke processen in totalitaire staten. De film werd aanvankelijk dan ook op de index gezet. In één adem met de 'Heksenhamer' wordt ook het poëtische 'Romance for Bugle' uit 1967 genoemd.

Na de val van het communistische regime in 1989 kwam Vavra her en der onder vuur te liggen omdat hij ook een resem films had gemaakt die strikt de partijlijn hadden gevolgd. Met name Vavra's 'Hussitische trilogie' (over de 15de eeuwse Boheemse kerkhervormer Jan Hus) werd daarbij geviseerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content