Zonder medeweten van Medvedev

Kirill Medvedev - Alles is slecht - 2014, Leesmagazijn, vertaald door Pieter Boulogne, 314 blz., 19,95 euro. ©Ann/Flickr

De Russische dichter en activist Kirill Medvedev moet zowat de enige schrijver zijn die blij is met een piraateditie van zijn werk. ‘Alles is slecht’ is een boeiende selectie van de gedichten en essays van een onversneden idealist.

‘Rusland lijkt op een rottende bal, een misbaksel, van boven bedekt met bladgoud en van binnen propvol afval: pulpvoedsel, pulpideologie, pulpcultuur; de brokstukken van religie, de brokstukken van ons Sovjetwereldje, de brokstukken van ons dode imperium.’ In augustus 2004 haalde de Russische dichter Kirill Medvedev zijn vaderland door de mangel in het essay ‘Mijn fascisme’. ‘Het nationale cultuurbewustzijn is een stinkend moeras, half Sovjet en half bourgeois’, klonk het nog.

Enkele maanden later publiceerde Medvedev op zijn website een ‘manifest’ waarin hij afstand deed van zijn auteursrechten. Voortaan mochten uitgevers zijn werk in alle vrijheid publiceren en op de markt brengen als pirateneditie, zonder medeweten van de auteur. En dus staat er op de titelpagina van ‘Alles is slecht’ - de pas verschenen selectie van Medvedevs vertaalde gedichten, essays en acties - de nuchtere mededeling ‘Uitgegeven zonder toestemming van de auteur’.

Medvedev besloot tot zijn opmerkelijke actie omdat hij geen deel meer wilde uitmaken van het verrotte literaire wereldje. In essays bleef hij ook na 2004 de teloorgang van de Russische intelligentsia belichten. En hij profileerde zich met manifestaties, zoals zijn eenmansbetoging tegen een theaterregisseur die in een brief zijn steun aan president Vladimir Poetin had betuigd. Wat Medvedev vooral stak, was dat de man terzelfdertijd een toneelstuk bracht van Bertolt Brecht, nochtans het boegbeeld van de linkse, geëngageerde kunst.

Medvedev zet zich af tegen de vermenging van cultuur, politiek en economie waarbij de kunst zich laat ‘misbruiken’ door de autoritaire kleptocratie van Poetin en diens kliek. ‘Als een kunstenaar deel uitmaakt van een dergelijk systeem, houdt hij het in het leven en versterkt hij het’, schrijft de dichter. Niet toevallig kwam Medvedevs publicatiestop in 2004 enkele maanden na de arrestatie van de energiebons Mikhael Khodorkovski. Dat politieke manoeuvre van Poetin was meteen het signaal dat elke hoop op een echte democratie vervlogen was.

Bedrieglijke terloopsheid

Zo diepgravend de essays van Medvedev bijwijlen zijn, zo alledaags zijn zijn gedichten. Hij gebruikt vrije verzen, zodat zijn poëzie een bedrieglijke terloopsheid krijgt. Zoals in zijn debuutbundel ‘Alles is slecht’: ‘ik weet niet waarom / ik ben gaan werken / in de nachtclub sexton / toen ik achttien jaar was / ik kreeg niet veel betaald / (al mocht ik de lege flessen inruilen / voor statiegeld); ik kwam er werken / als schoonmaker / in die tijd waren er in moskou nog niet erg veel / nachtclubs / en sexton gold toen als / het sodom en gomorra’.

In zijn latere gedichten komt al wat meer maatschappijkritiek naar boven. Zoals in het titelloze gedicht uit de cyclus ‘Voor de eeuwigheid’ uit 2005: ‘ik sta te bladeren in een boekje / van een jonge peterburgse dichter, / met een lachwekkende irritatie, / sympathie, / en vederlichte ironie, / observeer ik / wat deze stad heeft voortgebracht, / alsof ze aan de bron van de poëzie zelf zit, / aan het ijs van de wereld, / alsof ze erop is aangesloten met een speciale / zij het sterk verontreinigde / afvoerpijp.’

Medvedevs werk leunt dicht aan bij dat van de cultschrijver en notoire zuipschuit Charles Bukowski, die hij trouwens in het Russisch vertaalde. Medvedev is in levensstijl de tegenpool van de Amerikaans. Of zoals hij schrijft: ‘Ik drink zelden alcohol, leid geen losbandig seksleven en heb de jongste vijf jaar geen drugs gebruikt. Maar ik loop over van idealisme. En dat is veel gevaarlijker dan drugs, alcohol, satanisme, kannibalisme, coprofagie en necrofilie.’

Kirill Medvedev - Alles is slecht - 2014, Leesmagazijn, vertaald door Pieter Boulogne, 314 blz., 19,95 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud