La Esterella overleden

De zangeres La Esterella is maandagavond in een Antwerps ziekenhuis overleden. Ze werd 91 jaar.

Dat heeft het rusthuis waar de zangeres verbleef dinsdag bekendgemaakt. La Esterella, in 1919 geboren als Esther Lambrechts, debuteerde in 1942 als zangeres. Daarvoor werkte ze als naaister.

Ze werd ontdekt op een zangwedstrijd door haar latere echtgenoot Charly Schleimovitz. In 1948 brak de diva met de diepe basstem in heel Europa door. Ze trad op in Parijs, Londen, Oslo en talloze andere Europese steden. Daar werd ze vaak aangekondigd als de 'Belgische Zarah Leander', een verwijzing naar een populaire Zweedse zangeres en actrice met een al even diepe stem.

La Esterella haalde in 1948 als eerste Belgische artieste de BBC. In 1953 tekende ze een platencontract bij Philips, dat haar ertoe aanzette om vooral in het Nederlands te zingen. Het leverde haar 'Oh! Lieve Vrouwe Toren' (1953) op, wellicht haar bekendste hit.

Ondertussen liep het privé heel wat minder vlot voor Lambrechts. Na een miskraam en de dood van haar echtgenoot zette ze haar carrière stop. Ze gaf haar voorlopig laatste concert in 1960 in Amsterdam en ging aan de slag als secretaresse. In 1970 hertrouwde ze, maar tien jaar later overleed ook haar tweede echtgenoot.

In 1982 maakte La Esterella dan toch een voorzichtige comeback. Ze ging weer optreden en sporadisch nam ze ook enkele nummers op. In 1988 bracht ze haar laatste album uit: "Liedjes die ik steeds graag zong".

Vanaf 2008 kampte Lambrechts met gezondheidsproblemen. In 2008 verbleef ze, na de inplanting van een pacemaker, drie maanden in het ziekenhuis. Even later nam ze haar intrek in het Antwerpse rusthuis Nottebohm. Onder grote mediabelangstelling vierde ze daar in 2009 haar negentigste verjaardag.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud