Vader van de elektroakoestische muziek Parmegiani overleden

De Franse componist Bernard Parmegiani, een van de grondleggers van de elektroakoestische muziek, is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden op 85-jarige leeftijd. Dat meldde het Franse audiovisuele instituut (INA).

Bernard Parmegiani componeerde 78 opussen, muziek voor 27 films, 14 choreografieën en 12 toneelstukken, waaronder 'La création du monde' en 'De natura sonorum'.

Zijn bij het grote publiek bekendste creatie is de jingle op de luchthaven Roissy-Charles de Gaulle, die tussen 1971 en 2005 werd gebruikt.

'De wereld van de elektroakoestische muziek is in rouw na het verlies van een van zijn emblematische figuren en een van zijn stichters', liet Mathieu Gallet, directeur van het INA weten in een communiqué. Bernard Parmegiani was lid van de 'Groupe de Recherches Musicales' (GRM) van het INA.

'Zijn muzikale invloed overspande verschillende generaties muziekliefhebbers en muzikanten en hij wordt vandaag beschouwd als een van de pioniers en meesters van het elektroakoestische genre', schrijft Mathieu Gallet.

Bernard Parmegiani werd geboren in 1927. Zijn beide ouders gaven pianoles. Hij leerde de kneepjes van de geluidstechniek bij de cinematografische dienst van het leger. Daarna werd hij geluidstechnicus bij de Franse televisie.

In 1959 vroeg componist Pierre Schaeffer hem om deel uit te maken van het collectief 'Groupe de Recherches Musicales' van het INA, waar hij Yannis Xenakis, Luc Ferrari en François-Bernard Mâche assisteerde. Hij werd uiteindelijk verantwoordelijk voor de zogenoemde 'musiques d'application', muziek voor theater, film en dans.

In 1992 verliet hij de GRM en richtte hij zijn eigen studio, 'Fabriquasons', op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content