Duchâtelet koopt Standard Luik

Roland Duchâtelet (Foto SVH)

Ondernemer-politicus Roland Duchâtelet neemt voetbalclub Standard de Liège over. Dat bevestigt de club via een communiqué. De deal is vannacht gesloten. Duchâtelet zou 40 miljoen euro betalen voor de belangen van de Russische hoofdaandeelhoudster en van gedelegeerd bestuurder Luciano D'Onofrio, al wordt dat bedrag niet bevestigd.

'We hebben alle opties uitgebreid bestudeerd en we zijn zeer tevreden dat we een akkoord gevonden hebben met Roland Duchâtelet en de nv Elex. We zijn ervan overtuigd dat hij de club de zorgen zal geven die ze verdient.' Zo bevestigde Standard vanmiddag het nieuws van de overname.

Duchâtelet neemt alle aandelen van de club over. Die was voor 85 procent in handen van de Russiche Margarita Louis-Dreyfus, de weduwe van miljardair Robert Louis-Dreyfus. Zij erfde het zakenimperium van haar man, dat zo'n 30 miljard euro waard is. Ook de Franse voetbalclub Olympique de Marseille is in handen van Louis-Dreyfus. De investeringen die nodig zijn in die club, zouden de directe aanleiding zijn om Standard te verkopen.

De andere aandelen waren in handen van sterke man Luciano D'Onofrio, die nu dus ook de Luikse club de rug toekeert, samen met de hele raad van bestuur.

Een exact bedrag voor de overname wordt niet gegeven, maar het bedrag van 40 miljoen euro circuleert in de wandelgangen. Duchâtelet beschikt alleszins over voldoende geld om de club over te nemen. De ondernemer verkocht onlangs twee dochterbedrijven van zijn investeringsvehikel Elex. Vorige maand deed Elex het gros van het elektronicabedrijf Epiq van de hand voor 43 miljoen euro, in cash en 12 procent in het aandelenkapitaal van de Filippijnse overnemer Integrated Microelectronics. Even later verkocht Duchâtelet een andere Elex-dochter (Sensor-NITE) voor 225 miljoen euro aan het Amerikaanse Sensata.

STVV

Duchâtelet is geen onbekende in de Belgische voetbalwereld. De ondernemer is via een holding van zijn echtgenote grootaandeelhouder, voorzitter en weldoener van voetbalclub Sint-Truiden (STVV). Bij die club legt Duchâtelet nu al zijn functies neer. Volgens het reglement van de Belgische voetbalbond mag een persoon immers geen leidinggevende functie hebben binnen of eigenaar zijn van twee clubs in dezelfde klasse. 'Hij zal STVV steeds een bijzonder warm hart blijven toedragen', klinkt het op de website van STVV.

Duchâtelet geeft zichzelf zes maanden de tijd om Sint-Truiden in goede handen achter te laten.

Value8

Vorige week had het Nederlandse Value8 al al aangekondigd dat het geïnteresseerd was in een overname van Standard. Maar het bod dat de Nederlanders uitbrachten, stuitte op verzet van de supporters. Ook D'Onofrio stond niet te springen om met Value8 in zee te gaan.

De groep werd dan ook op de hoogte gebracht dat een deal werd bereikt met Duchâtelet. 'Value8 feliciteert de aandeelhouders van Standaard Luik met de transactie en wenst de nieuwe eigenaar veel succes met de club', klinkt het in een persbericht.

In datzelfde persbericht deelt Value8 nog mee dat 'het zal voortgaan met het onderzoeken van investeringskansen in de leisure-sector (en wellicht in sport) en evenzo zijn blikveld op België zal blijven houden'.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect