Coalitiewissel

©mfn online editor import

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wisselt van coalitiepartner. Haar voorkeur om met de liberalen in zee te gaan, is door de Duitse kiezer bekrachtigd. Maar het christendemocratische blok CDU/CSU komt verzwakt uit deze verkiezingen.

Centrumrechts kan vanaf morgen aan de regeringsformatie beginnen. Op economisch vlak zullen er zeker andere klemtonen gelegd worden. Er komt een belastingvermindering, alleen is de vraag hoe groot. Bedrijfsvriendelijke maatregelen zitten ook in de pijplijn.

De coalitievorming zal evenwel toch enkele fricties kennen. De liberalen halen hun beste uitslag ooit en zijn dus goed geplaatst om eisen te stellen. Het moet dus nog blijken welke opties de Duitse regering zal nemen in de toekomst.

Deze Duitse verkiezingen liggen volledig in lijn met de wetmatigheden van verkiezingen in andere Europese landen. De eerste wetmatigheid is dat de zetelende regeringspartijen afgestraft worden door de kiezer. Dat geldt ook voor de combinatie CDU/CSU. Angela Merkel kon niet rekenen op een kanseliersbonus want haar partij ging achteruit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud