Zinkende schepen

Zelfs over de val van de regering hadden ze gisteren ruzie, de ministers en staatssecretarissen van Leterme I. Jo Vandeurzen had er naar verluidt geen zin meer in, en wilde opstappen, maar CD&V vond dat geen goed idee. Bovendien vonden de andere partijen het onvoldoende: premier Yves Leterme moest voor hen opstappen.

Maar de eerste minister wilde niet wijken. En als het dan toch moest, wilde hij zeker niet alleen gaan. Ook Didier Reynders moest dan ontslag nemen. Die weigerde, waardoor er een front tussen de MR en Leterme ontstond om gewoon voort te doen. De hele regering laten vallen dan maar? Ging ook niet, want je moet een doorstart maken om in volle bankencrisis ‘up and running’ te blijven.
Je vraagt je af wat een minister moet doen om te beseffen dat hij alle gezag en geloofwaardigheid kwijt is en niets anders kan dan opstappen. Het Hof van Cassatie beschuldigde gisteren het kabinet-Leterme dat het heeft geprobeerd de samenstelling van het hof van beroep in de Fortis-zaak te veranderen, zodat de uitspraak van het hof milder zou zijn. Zelfs CD&V’er Hendrik Bogaert zei gisteren dat scheiding der machten betekent dat er geen contact mocht zijn tussen het kabinet-Leterme en het parket. Nochtans is dat exact wat in de brief staat die Leterme deze week in het parlement liet ronddelen.
Ook is er bewijs dat een medewerker van Leterme mailde naar de openbaar aanklager in de Fortis-zaak. Op de dag dat bekend werd dat het parket een strafonderzoek naar Fortis opende, mailde de medewerker van Leterme: ‘Mon cher Paul, pas op met de Fortis-boot, zinkende schepen riskeren je mee te zuigen.’ Waarna een smiley volgde, maar of het allemaal zo onschuldig was bedoeld, is niet duidelijk.
Zinkende schepen en zorgen dat je niet wordt meegezogen. En als je dan toch zelf kopje-onder gaat, proberen iedereen mee te krijgen. Een betere omschrijving voor wat zich gisteravond urenlang op de Wetstraat 16 afspeelde, is er niet. Naarmate de avond vorderde, deed CD&V almaar harder zijn best om ook de gerechtelijke wereld
zoveel mogelijk schade toe te brengen.
Wellicht heeft het te maken met de spectaculaire neergang van Yves Leterme. Anderhalf jaar geleden nog goed voor 800.000 voorkeurstemmen, een belofte op goed bestuur, een staatshervorming en een begroting in evenwicht. En er kwam niets. Eigenlijk leidde de eerste redding van Fortis tot de enige week in anderhalf jaar waarin vriend en vijand vonden dat de regering het goed had gedaan. Maar nu heeft ook die ene goede week haar schittering verloren.
Nog maar vier jaar geleden werd Leterme Vlaams minister-president met het regeerprogramma ‘Vertrouwen geven, verantwoordelijkheid nemen’. Vier jaar later vecht hij zelfs na een beschuldiging van het Hof van Cassatie als een duivel in wijwatervat om alle verantwoordelijkheid te ontlopen, laat staan dat er nog ergens sprake is van vertrouwen.

Bart Haeck
Chef Politiek & Economie

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud