Advertentie

'Biobrandstoffen aan basis hoge voedselprijzen'

Niet de hoge vraag, niet de toegenomen consumptie van vlees, maar niets anders dan de aanmaak van biobrandstoffen heeft de hoge vlucht van de voedselprijzen veroorzaakt. Dat heeft de Britse kwaliteitskrant The Guardian vrijdag gemeld op gezag van een geheim gehouden rapport van de Wereldbank.

(belga) -  Voor een korf van voedselproducten zijn de prijzen van 2002 tot februari 2008 met 140 procent gestegen. Volgens een gedetailleerd rapport van de Wereldbank hebben de prijsstijgingen voor energie en voor graan slechts een stijging van 15 procent veroorzaakt. Verdere 75 procent is te wijten aan het groeiend gebruik van biobrandstoffen in de VS en Europa.

'Zonder het toegenomen verbruik van biobrandstoffen zouden de mondiale voorraden aan graan en maïs niet zo zijn gedaald en zouden de door andere factoren veroorzaakte prijsverhogingen bescheidener zijn geweest', zegt de Wereldbank. Er is een verstoring op de voedselmarkt ontstaan waarbij een deel van de graanstoffen naar brandstof gaan ten nadele van voedsel, wat zorgde voor financiële speculatie op de graanmarkten.

Luidens The Guardian is de Wereldbank al in april tot deze explosieve bevinding gekomen. Maar ze is nog niet gepubliceerd om de Amerikaanse regering niet voor het hoofd te stoten die beweert dat biobrandstoffen een prijsstijging voor voedsel van (slechts) 3 procent hebben veroorzaakt.

Voor president George Bush en co is de groei van de vraag uit China en India een factor in de stijgende voedselprijzen. 'De snelle inkomstenstijging van de ontwikkelingsladen heeft niet geleid tot een omvangrijke stijging van de consumptie van graanproducten en is geen belangrijke factor in de prijsstijgingen geweest', zegt het rapport uitdrukkelijk.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud