'Hypotheekrente duikt onder 3 procent'

©Sofie Van Hoof

Het tarief voor een gangbaar woonkrediet met jaarlijks aanpasbare rente duikt voor het eerst in ruim drie jaar onder de magische grens van 3 procent. Daarmee zijn de uitzonderlijk geachte lage rentetarieven van de periode eind 2004, begin 2006 weer helemaal terug. Dat meldt De Morgen.

(belga) - Volgens de Rentebarometer van woonplanningadviseur Immotheker is het gemiddelde tarief voor een gangbaar woonkrediet met jaarlijks veranderende rente gezakt tot 3,02 procent, wat betekent dat een groot deel van de kredietverleners onder de 3 procent duikt. Zulke lage niveaus zijn niet meer gezien in ruim drie jaar.

De bodemtarieven hebben alles te maken met de crisis. De jaarlijkse aanpasbare rente volgt immers de basisrente van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB zag zich de afgelopen maanden genoodzaakt om de economie meer zuurstof te geven. Het is vrijwel zeker dat er donderdag een nieuwe renteverlaging komt. Bijna alle waarnemers verwachten dat de ECB haar basisrente zal terugschroeven van 2 naar 1,5 procent.

De rentedalingen hebben het gevolg dat de maandelijkse aflossing ruim 150 euro per maand lager uitvalt in vergelijking met een krediet dat in oktober was opgestart. Volgens De Morgen duwt het tijdelijke effect van de Batibouw-beurs de tarieven nog verder omlaag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect