Advertentie

'Reglementering cds'en is hoogdringend'

Angela Merkel en Jean-Claude Juncker ©AFP

Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier en de voorzitter van de eurogroep, en de Duitse bondskanselier Angela Merkel willen 'dringend' een reglementering in verband met de credit default swaps (cds), verzekeringen tegen wanbetalingen. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barrosso, zei intussen dat hij de 'relevantie van een ban op puur speculatief, ongedekt shorten op cds'en van nabij gaat onderzoeken'.

(tijd) - Later vandaag snijdt de Griekse premier Papandreou tijdens zijn bezoek aan de Amerikaanse president Barack Obama ongetwijfeld hetzelfde thema aan. Verschillende politici dringen aan op nieuwe, strengere regels rond derivatenandel om een herhaling van de perikelen in Griekenland in de toekomst te vermijden.

'De Europese Unie moet de leiding nemen in de acties om de 'zeer speculatieve' cds'en terug te dringen. De VS moeten wel meewerken. Er moeten zo snel mogelijk nieuwe regels komen rond cds'en om de lopende speculatie tegen de euroregio terug te dringen,' aldus Merkel.

'Beleidsmakers moeten moeten voorkomen dat speculanten de financiële markten in rep en roer zetten,' voegt Juncker er aan toe. Juncker is als voorzitter van de eurogroep de politieke leider van de 16 landen van de eurozone. 'Ongezonde speculatie moet vermeden worden.'

Europees Monetair Fonds

Merkel en Juncker hadden het ook over een mogelijk Europees Monetair Fonds. 'Een mogelijk nieuw fonds kan worden opgericht om eurolanden te helpen wanneer zij in financiële problemen zouden geraken. Zo'n fonds betekent niet dat de Europese regels over begrotingsdiscipline zullen verzwakken,' benadrukt Merkel. 'Elk fonds waarover men nu praat moet gezien worden als een laatste reddingsboei.'

Volgens de Franse minister van Financiën Christine Lagarde is het EMF niet de beste optie. 'Andere ideeën moeten bestudeerd worden', zei Lagarde. 'Diegene die het verdrag van Lissabon respecteren, zijn te verkiezen'.

Juncker is dezelfde mening toegedaan. 'Ik merk wel positieve ontwikkelingen in Griekenland', zegt de voorzitter van de eurogroep. 'De laatste obligatie-uitgave was succesvol, maar toch heeft het land nog een lange weg te gaan om het begrotingstekort en schuldenproblemen te overwinnen. Volgens mij heeft Griekenland geen financiële steun nodig. Ondertussen heeft het land ook al wat vertrouwen teruggewonnen door de besparingsmaatregelen en ik blijf positieve ontwikkelingen zien'.

Juncker is het eens met Merkel. 'De nieuwste plannen van Griekenland, met nieuwe belastingen en verlagingen van de overheidslonen, moeten volstaan om de financiële markten ervan overtuigen dat het land zelf uit de problemen kan geraken.' Tegelijkertijd zei Juncker wel dat al het mogelijke moet gedaan worden om speculatie tegen de Griekenland en diens schulden te voorkomen. 'Ik ben er sterk van overtuigd dat ook hier Griekenland geen hulp zal nodig hebben. Het plan van de Griekse overheid is sterk genoeg om elk element van irrationeel gedrag op de financiële markten te elimineren,' aldus de Luxemburgse premier.

Tegenwind

Van de Duitse centrale bank krijgt het voorstel om een Europees Monetair Fonds (EMF) alvast stevige tegenwind. Axel Weber, de voorzitter van de Bundesbank, hekelde dinsdagmiddag de 'nutteloze' discussie over 'het institutionaliseren van noodhulp'.

Volgens Weber hoort de klemtoon elders te liggen: de overheidsfinanciën van landen zoals Griekenland moeten terug voldoen aan de regels die de Europese Unie oplegt.

'Elke andere discussie is een randverschijnsel dat de aandacht afleidt van de noodzakelijke fiscale consolidatie', zei Weber. Zijn uithaal is een tegenvaller voor zijn landgenoot Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën. Hij probeert Europese steun bijeen te harken voor het initiatief.

Eerder haalde ook al Jürgen Stark, de Duitse vertegenwoordiger in de directie van de Europese Centrale Bank, zwaar uit naar de plannen. Volgens Stark kunnen de plannen mogelijk het vertrouwen in de Europese instellingen ondermijnen.

CM/KD

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud