'2007 was goed jaar voor kapitaalmarktverrichtingen'

©Photo News

Ondanks de grote volatiliteit en de grote schommelingen op de Belgische aandelenmarkten kan 2007 toch een grand cru jaar genoemd worden voor het aantal verrichtingen en het opgehaalde bedrag.

(belga) - Vanaf juni mocht Euronext Brussel immers enkele heel grote verrichtingen verwelkomen met kapitaalverhogingen van GBL en Fortis, en de beursintroducties van Arseus en Nyrstar.

Fortis maakt daarbij wel enkele kritische kanttekeningen. "De beursintroductie van Shurgard werd afgelast, het op te halen bedrag van andere verrichtingen (zoals Ablynx en VGP) werd gereduceerd of de verrichting werd aan de onderkant van de prijsvork geprijsd, en de koers van nogal wat ondernemingen die dit jaar naar de beurs kwamen ligt lager dan de introductiekoers", zo luidt het.

De publieke emissies van Belgische bedrijven bedroegen volgens Fortis tot vandaag in totaal 21,1 miljard euro, ten opzichte van 4,05 miljard euro in 2006. Er vonden in 2007 24 kapitaalmarktverrichtingen plaats, waarvan negen beursintroducties waren op de gereglementeerde markt van Euronext Brussel.

De Belgische overheid deed dit jaar een beroep op de kapitaalmarkt voor 23,5 miljard euro, of 2,0 miljard euro meer dan in 2006. "2007 zal echter herinnerd worden als het jaar van de verzwakte woningmarkt en de daaropvolgende hypotheekcrisis in de Verenigde Staten", luidt het.

Aandelen die het volgens Fortis in 2008 goed zouden kunnen doen, zijn GBL, IBA, D'Ieteren, KBC en Recticel. Voor 2008 verwacht de bank dat er op de kapitaalmarkt meer aandacht zal gaan naar stabiliteit. Hot spots zijn hernieuwbare energie en sociale netwerken (internet). Hoewel er ondernemingen van de beurs zullen verdwijnen, verwacht Fortis ook beursintroducties van grote kmo's.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud