22% minder nieuwbouwvergunningen in Vlaanderen

De markt van de nieuwbouwwoningen zit in een diep dal. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) werden er in de eerste vijf maanden 22 procent minder vergunningen uitgereikt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, tot 11.852 in totaal. De VCB ging zelf uit van een daling met 20 procent. 'Als de trend zich doorzet over heel 2009, zullen we tegen het eind van dit jaar geen 30.000 vergunningen voor nieuwe woningen krijgen (...) Dat is geleden van 2001.'

(belga) - Vooral de appartementenmarkt heeft het moeilijk. Die markt was de voorbije jaren de drijvende kracht: sinds 2002 werden er elk jaar meer flats dan huizen vergund. Dat blijft nog zo, maar het aantal vergunningen daalde wel sterk. Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar waren er nog amper 6.305 vergunningen voor nieuwe flats toegekend, een daling met 23 procent. Voor eengezinswoningen waren er tot mei 5.547 vergunningen, het laagste aantal deze eeuw.

Opvallend is de positieve trend in de kantoren- en industriemarkt. Tijdens de eerste vijf maanden werd voor 19 miljoen m3 nieuwe gebouwen vergund, 30 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ook in de renovatiesector lijkt er van een crisis nauwelijks sprake. Het aantal vergunningen daalde tot mei met 6 procent. De VCB wijst er wel op dat voor heel wat renovaties geen vergunningen vereist zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect