'62.000 jobs minder in de City'

©Photo News

De kredietcrisis eist niet alleen zijn tol op de beurzen, ook werknemers delen in de klappen. Het aantal jobs in de financiële sector daalt even snel als de koers van vele aandelen. Alleen al in de City van Londen, het grootste financiële centrum ter wereld, staan 62.000 jobs op de tocht. En dan hebben we het niet eens over de talloze ondernemingen die rechtstreeks van de City afhankelijk zijn.

(tijd) - Dit jaar zullen er volgens een rapport van het Centre for Economics and Business Research (CEBR) in totaal 28.000 jobs geschrapt zijn in de City. Volgend jaar komen daar nog 34.000 jobs bij. Daar zijn werknemers bij van het failliete Lehman Brothers, maar ook de andere financiële instellingen sluiten hun slecht draaiende onderdelen. Vooral de takken die met overnames en fusies bezig zijn, of met derivatenhandel krijgen te maken met besparingen of sluiting. En ook in de andere onderdelen wordt er een jobbesparing tussen de tien en twintig procent verwacht.

'We komen natuurlijk van een enorme boom in de financiële sector in Londen. De afgelopen jaren zijn er tienduizenden jobs bij gecreëerd door de financiële hausse', zegt CEBR-hoofdeconoom Richard Snook. 'Er kwam door het gemakkelijke krediet enorm veel kapitaal bij, dat gebruikt werd voor fusies, buy outs, ... Ook de populariteit van financiële derivaten creëerde veel werk. Die jobs moeten er nu weer af.'

Eind volgend jaar zouden er dan nog 291.000 mensen werken in de City, tegenover 353.000 in 2007. Dat aantal komt neer op het peil van 1998. Bovendien zal het volgens het CEBR nog tien jaar duren voor het nakende jobverlies weer is weggewerkt.

Er heerst dan ook een paniekerige sfeer in de vele kantoren van financieel Londen. 'Ik krijg heel regelmatig de vraag van werknemers of ze op de wip zitten of niet', zegt een bestuurder van een investeringsbedrijf in Londen. 'Mensen zijn bang dat ze hun baan kwijtspelen en hun leningen niet kunnen blijven afbetalen. Vergeet niet dat de bonussen dit jaar ook een heel pak lager zullen liggen, of wegvallen.' En terwijl de financiële jobmarkt normaal gezien erg liquide is, zal het vandaag een stuk moeilijker zijn om een nieuwe baan te vinden in de sector. 'De topanalisten vinden wel wat anders, maar voor al het ondersteunende personeel wordt het zwaar', klinkt het.

Het rapport kijkt enkel naar het aantal banen in de financiële sector zelf. Maar waarnemers wijzen op de enorme impact van die moeilijkheden op de hele omringende economie. 'Wat de City officieel jaarlijks uitgeeft aan onkosten in restaurants, vliegtuigtickets, ... komt overeen met de totale productieopbrengst van een stad als Glasgow,' illustreert Snook. 'En daar komen nog alle privé-uitgaven bij van de werknemers.' Toprestaurants voor klanten zijn vandaag niet meer de regel, business class evenmin. 'Het is vandaag nog steeds even moeilijk om een tafel te boeken in Londen, maar daar komt zeker verandering in', klinkt het.

Jelle Henneman

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud